Gibraltarski moreuz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gibraltarski moreuz

Gibraltarski moreuz (poznat i kao gibraltarska vrata ili prolaz) (ar. مضيق جبل طارق, Jebel Tariq Tarikovo brdo, po Tariq ibn Ziyadu; šp. Estrecho de Gibraltar) je moreuz koji odvaja Atlantski okean od Sredozemnog mora. Na sjevernoj strani moreuza su Španija i Gibraltar, a na južnoj strani Maroko i Ceuta. Njegove granice su u antici bile poznate kao "Herkulovi stupovi". Gibraltaski moreuz je dubok oko 1.181 metara, i širok oko 14 kilometara u najužem dijelu. Dubina mu raste od zapada prema istoku. Plitki (300 m) Gibraltarski prag, koji se pruža na meridijanu rta Trafalgara, štiti Sredozemno more od prodora hladnih dubinskih atlantskih vodenih masa.

S obje strane moreuza izdižu se visoki krečnjački grebeni, na sjevernoj uzvišenje Gibraltar 424 m., a sa južne brdo Musa 856 m. Na Afričkom kontinentu se nalazi grad Tanger, a na evropskoj strani grad Gibraltar.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]