Tanger

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tanger, satelitski snimak

Tanger je grad u sjevernom Maroku. Nalazi se na suprotnoj strani Gibraltara i često ga nazivaju vratima Afrike. Prema popisu iz 2004. godine grad je ima 669 680 stanovnika.

Na mjestu Tangera se nalazio starorimski grad Tingis, koji je bio glavni grad rimske provincije Mauretanije Tingitane.

Legenda[uredi | uredi izvor]

Po legendi grad je osnovao Antinoj, sin Posejdona i Gaje. Herkules je kasnije na ovom mjestu razdvojio zemlju i spojio Mediteran i Atlantski okean, stvorivši Gibraltarski moreuz.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tanger su u V vijeku p. n. e. osnovali Kartaginjani. Kasnije se ovdje nalazila rimska i Bizantijska tvrđava Tingis (Tingis). Godine 702. zauzeli su je Arapi.

Portugalci su držali Tanger od 1471. do 1661. godine kada su ga dali Englezima kao miraz Katarine Portugalske koja se udala za Karla II. Ubrzo zatim, 1684, Tanger su zauzeli marokanski vladari iz dinastije Emevija.

Geografski ključan položaj Tangera uticao je da je on u XIX vijeku bio važna meta evropske diplomatije, trgovine i borbe za uticaj. Maroko je izgubio nezavisnost 1912, kada su ga de facto podijelile Francuska i Španija. Španija je zauzela sjever Maroka, ali je status grada Tanger ostao neodređen (period poznat kao Tangerska kriza). Godine 1923. velike sile su odlučile da Tanger proglase Međunarodnom zonom Tanger. Njom su upravljali Francuzi, Španci, Britanci, a od 1928. i Talijani. Luka Tanger je bila bescarinska zona i postala je centar krijumčarenja.

Poslije Drugog svjetskog rata, Tanger je stavljen pod špansku kontrolu, sve do 29. oktobra 1956. kad se pridružio nezavisnom Maroku. Tada je oko 40.000 Jevreja, koji su do tada činili važan deo stanovništva, emigriralo iz Tangera u Izrael.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]