Idi na sadržaj

Zambezi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zambezi
Velika rijeka
rijeka
Izvor Mwinilunga (Zambija) na 1 500 m
Ušće Mozambik
Dužina 3 540 [1] km

Zambezi ili Zambesi (što na lokalnom jeziku naroda Tonga znači Velika rijeka) je četvrta po veličini rijeka u Africi, duga 3 540 km[1], koja od izvora u Zambiji teče na jugoistok da se u Mozambiku ulije u Indijski okean.

Geografske karakteristike[uredi | uredi izvor]

Zambezi izvire na sjeveroistoku Zambije kod mjesta Mwinilunga, na Isočnoafričkoj visoravni u močvarnom kraju na visini od oko 1 500 metara n / m. Istočno od izvora nalazi se vododjelnica između sliva Zambezija i Konga koja se poput zida proteže gotovo tačno smjerom istok - zapad.

Sliv Zambezija

Zambezi ima sliv površine od oko 1 330 000 km2[1], što je otprilike polovina sliva Nila. Zambezi teče kroz istočnu Angolu, Zambiju i Mozambik, u dijelu svog toka formira granicu između Zambije i Namibije, te Zambije i Zimbabvea. Tu se između gradova Livingstone (Zambija) i Victoria Falls (Zimbabve) nalaze Viktorijini slapovi, najveći vodopad u Africi, visok oko 110 metara. Pored Viktorijinih slapova, Zambezi ima još dva vodopada, Chavuma kod istoimenog grada Chavuma, na granici između Zambije i Angole, te još jedan - Ngonye, pored grada Sioma na zapadu Zambije.

Na Zambeziju su izgrađene dvije velike brane; Kariba i Cahora Bassa, sa svojim istoimenim akomulacionim jezerima.[1] To su brane hidroelektrana koje snabdijevaju električnom energijom Zimbabve, Zambiju i Mozambik. Na cijeloj svojoj dužini Zambezi je premošten sa samo pet mostova.

Zambezi je u svom donjem toku, nizvodno od grada Tete u Mozambiku plovan u dužini od oko 600 km.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Zambezi River" (jezik: engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 10. 10. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]