Sokotra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta ostrva Sokotra

Sokotra ili Soqotra (Arapski: سقطرى) je grupa od četiri ostrva i ostrvca u Indijskom okeanu koje pripada državi Jemen. Najbliže kopno je Somalija, udaljena 350 km.

Geografija i klima[uredi | uredi izvor]

Pećina Halah s visokim stalaktitima i stalagmitima
Mlado Zmajsko drvo

Svojom veličinom 3625 km2, Sokotra je najveće ostrvo arhipelaga, u kojem se još nalaze: Abd Al Kuri, Samha i Darsa. Glavno ostrvo dijeli se na usku priobalnu ravnicu, krečnjačku visoravan s krškim pećinama te planine Haghier, koje dosežu 1525 metara. Sokotra upravno pripada muhafazi Hadramaut, nekad je bio dio udaljene muhafaze Adan.

Klima je uglavnom tropska pustinjska i polupustinjska (Köppenova klasifikacija klime: BWh i BSh), monsuni donose jake vjetrove.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Duga geološka izoliranost arhipelaga stvorila je specifičnu endemsku floru, a smatra se da je takve preko 800 vrsta. Jedna od najprepoznatljivijih jest Zmajsko drvo (Dracaena cinnabari), koje se koristi u medicini, te Dorstenia gigas.

Fauna je također specifična. Na ostrvu ima nekih endemskih ptica: Onychognathus frater, Passer insularis te Rhynchostruthus socotranus. Zbog bogatstva svoje biorazličitosti Sokotra je stavljena pod zaštitu UNESCO-a u junu 2008. godine, Sokotru zovu draguljem Arapskog mora. [1]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Gotovo cijelo stanovništvo ostrvlja (Sokotranci, oko 50.000) smješteno je na glavnom ostrvu. Najveći grad je Hadiboh s 8.545 stanovnika (popis iz 2004.)[2], ostala veća naselja su: Kalansijah (3862) i Kadub (929). Ostrva Abd Al Kuri i Samha imaju oko 1000 stanovnika. Ostrvo je od juna do septembra gotovo nepristupačno.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ FACTBOX-Sokotra, je dragulj biorazličitosti Arapskog mora, Reuters 23. aprila 2008.
  2. ^ Thomas Brinkhoff: Citypopulation.de