Huastecos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Migracija Huastecosa

Huastecos (Huasteki), isto tako poznati kao Huaxtec, su domorodački narod u Meksiku.

Historija[uredi | uredi izvor]

U prošlosti su živjeli u državama Hidalgo, Veracruz, San Luis Potosí i Tamaulipas duž toka rijeke Panuco i duž obale Meksičkog zaljeva. Huasteci se također nazivaju (naročito između sebe) Teenek.

Godine 1450. su Huastecose pokorili Asteci pod vodstvom Moctezume I. Između 1519. i 1530. su ih pokorili Španci. S time je došla i katolička vjera te su prisiljeni nositi odjeću.

Kultura[uredi | uredi izvor]

U prekolumbijsko vrijeme Huastecosi su bili dio mezoameričke kulture te su poznati po stepenastim piramidama, gradovima i grnčarstvu. Od ostalih mezoameričkih civilizacija su se razlikovali po tome što nisu nosili odjeću. Među ostalim mezoameričkim narodima i civilizacijama su bili cijenjeni po muzičkoj nadarenosti.

Huastecosi danas[uredi | uredi izvor]

Danas Huastekosa ima oko 80.000. Govore Huastecos jezikom iz porodice Maja jezika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]