Donja Kalifornija (poluostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poluostrvo Baja California

Baja California (šp: Península de Baja California) je poluostrvo u sjeverozapadnom dijelu Meksika. Poluostrvo odvaja Tihi okean na zapadu od Kalifornijskog zaliva, koji je takođe prirodna granica između poluostrva i kopnenog dijela Meksika. Proteže se dužinom od 1.247 km, od Mexicalija (savezna država Baja California) na sjeveru, do grada Cabo San Lucas, na jugu poluostva. Širina poluostrva na najužem dijelu je oko 40 km dok je na najširem dijelu širine od oko 320 km. Dužina obale iznosi oko 3.000 km a duž nje se nalazi oko 65 ostrva.

Ukupna površina poluostrva iznosi oko 143.390 km2. Na sjeveru je poluostrvo ograničeno rijekom Colorado, koja predstavlja i dio državne granice između Meksika i SAD-a.

Na poluostrvu postoji 4 glavna pustinjska područja: Pustinja Felipe, Centralna obalska pustinja, pustinja Vizcaíno i Ravničarska pustinja Magdalena.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje Kalifornije je dugo postojalo kao mit prije nego što su ga otkrili evropski istraživači. Najraniji poznati pomen Kalifornije je onaj iz 1510. godine i to u ljubavnom romanu Sergas de Esplandián španskog autora Garcije Rodríguez de Montalva. U ovom romanu, Kalifornija je opisana kao područje zapadno od Indije (tada se jou uvijek vjerovalo da su Amerike zapravo Indija), "vrlo blizu zemaljskog raja, gdje su nastanjene crne žene, bez ikakvih muškaraca među njima, jer one žive poput Amazonki".[1]

Nakon što je Hernán Cortés osvajio Meksiko, u potrazi za legendarnim moreuzom Anián, pokrenuto je nekoliko ekspedicija na zapadnu obalu Nove Španije tokom 30-ih i početkom 40-ih godina 16. vijeka. Prva ekspedicija je stigla do Kalifornijskog zaliva i Kalifornije, čime je dokazano da je Donja Kalifornija ustvari poluostrvo a ne ostrvo kako se u početku mislilo. Pa ipak, ideja da je to ustvari ostrvo potrajala je još više od jednog vijeka, čak se i u mnogim mapama tog vremena Donja Kalifornija tako predstavljala. Španci su ovom području dali naziv, uključujući i nazive: Baja California i Alta California, regijama koja su postale dijelovima današnjih američkih država: Kalifornija, Nevada, Utah, Arizona i dijelovi država Colorado i Wyoming.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 25. 5. 2017. Pristupljeno 22. 5. 2017.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)