Idi na sadržaj

Rio Grande

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rio Grande
Rio Grande

Rio Grande (španski: Río Bravo del Norte - Velika rijeka Sjevera) je rijeka u Sjevernoj Americi, duga 2.896 km, površine sliva 642.320 km2. Rio Grande izvire na obroncima planine San Juan Mountains u jugozapadnom dijelu države Colorado u SAD, a uljeva se u Meksički zaljev istočno od grada Brownsville i uz rijeku Colorado glavna je rijeka tog područja.

U gornjem toku, u državama Colorado i sjevernom dijelu Novog Meksika, je planinska rijeka sa znatnim padom i protječe uskom i dubokom dolinom i usječenim kanjonima.

U srednjem i donjem toku protječe nizinom kroz predjele siromašne padavinama (stepe i polupustinje), gdje uglavnom ima niske i pješčane obale, a nizvodno od Ciudad Juárez do ušća (2092 km) čini granicu Meksika i SAD. Zbog čestog mijenjanja vodostaja - ljeti, u sušnom periodu, mjestimice presušuje a najčešće na odsjeku između grada Ciudad Juáreza i ušća rijeke Conchos. Plovidba je moguća samo do grada Camargo (oko 250 km) i to samo za riječne brodove malog gaza. Američko-meksičkim sporazumom plovidba na rijeci je zabranjena pa se promet između dvije države na ovom dijelu odvija preko četiri putna i željeznička mosta.

Najveći značaj Rio Grande ima u proizvodnji električne energije i za navodnjavanje obradivih površina uz svoje obale, na kojima se gaje južno voće, žitarice i pamuk. Na rijeci se nalazi i nekoliko hidroelektričnih centrala od kojih su najveća Elephant Butte (brana duga 510, visoka 93 m) i Caballo (brana duga 1399, a visoka 29,5 m), odakle se voda razvodi kanalima.

Pritoke:

Veći gradovi:

U američko-meksičkom ratu (1846. - 1848.) i u američkom građanskom ratu (1861. - 1865.) vođeno je više bitaka na području ušća i u dolina rijeke Rio Grande. Državna granica na rijeci Rio Grande između SAD-a i Meksika je nametnuta Meksiku od SAD poslije američko-meksičkog rata 1848. zbog čega je dolazilo do sporova.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]