Jamie Bell

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Jamie Bell
Jamie Bell
Rodno ime Andrew James Matfin "Jamie" Bell
Rođenje 14. mart 1986
Billingham, Flag of England.svg Engleska
Godine rada 2000 -
Važnije uloge Billy Elliot
Važniji filmovi Billy Elliot
BAFTA nagrade
Najbolji glumac 2000

Andrew James Matfin "Jamie" Bell (14. mart 1986. godine) je engleski glumac. Najpoznatiji po ulogama u filmovima Billy Elliot (2000) za koju je dobio BAFTA nagradu za najboljeg glumca, King Kong (2005) i The Adventures of Tintin (2011).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bell je rođen u Billinghamu u Engleskoj gdje je odrastao sa svojom majkom Eileen i starijom sestrom Kathryn, nakon što ih je otac napustio[1]. Pohađao je Northfield School i Stagecoach Theatre School.

Karijera[uredi | uredi izvor]

2001. godine Bell je izabran za počasnog predsjednika žirija Giffoni Film Festivala. Na filmu je debitirao 2000. godine sa ulogom Billy Elliota, nakon čega slijede uloge u filmovima Nicholas Nickleby iz 2002. godine u kojem glumi mladog šepavog slugu Smikea, mladog vojnika u Deathwatch, odbjeglog tinejđera u Undertow. 2005. godine dobija ulogu u Jacksonovom filmu King Kong. Za glavnu ulogu u filmu Hallam Foe nominiran je za BAFTA Scotland Award za najboljeg glumca.

2008. godine se pojavljuje u naučno fantastičnom filmu Jumper i u drami o Drugom svjetskom ratu Defiance sa Danielom Craigom. 2011. godine radi na filmu The Adventures of Tintin.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

2005. godine pojavljuje se sa glumicom Evan Rachel Wood u muzičkom videu Wake Me Up When September Ends američkog benda Green Day. Par se rastao 2006. godine. Pet godina kasnije, u ljeto 2011. potvrđeno je da su ponovo zajedno.[2] Par se vjenčao na maloj svečanosti 30. oktobra 2012. godine.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Film Uloga Nagrade i nominacije
2000 Billy Elliot Billy Elliot BAFTA Najbolji glumac
Close & True Mark Sheedy
2002 Deathwatch Charlie Shakespeare
Nicholas Nickleby Smike Nominiran - Young Artist Award
2004 Undertow Chris Munn Young Artist Award najbolji mladi glumac
2005 Dear Wendy Dick Dandelion
The Chumscrubber Dean Stifle
King Kong Jimmy
2006 Flags of Our Fathers Ralph "Iggy" Ignatowski
2007 Hallam Foe Hallam Foe Nominiran - BAFTA Scotland Award za najboljeg glumca

Nominiran - British Independent Film Awards za najboljeg glumca

2008 Jumper Griffin O'Conner Nominiran - MTV Movie Award for Best Fight
Defiance Asael Bielski
2011 The Eagle Esca
Jane Eyre John Rivers
Retreat Jack
Stainless Steel Paul Rufus
The Adventures of Tintin Tintin
2012 Man on a Ledge Joey Cassidy
Filth Ray Lennox
2013 Snowpiercer Edgar

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jamie's dance to fame BBC News
  2. ^ "Wood, Bell rekindle romance"

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Jamie Bell
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: