Armand Assante

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Armand Assante
Example alt text
Rođenje 4. oktobar 1949.
New York City, SAD

Armand Assante (rođen 4. oktobra 1949. godine u New Yorku, SAD) je američki glumac.

Otac mu je porijeklom iz Italije, a majka iz Irske. Glumio je u sporednim ulogama u raznim filmovima, na pozornici i na televiziji sedamdesetih godina. Studirao je na Američkoj akademiji dramskih umjetnosti.

Njegova prva važnija uloga je u filmu iz 1974. godine The Lords of Flatbush. Njegov vragolast izgled donio mu je brojne uloge negativaca i opasnih ljudi na bioskopskom i TV ekranu. Također je glumio rame uz rame sa Antoniom Banderasom u filmu Mambo Kings i sa Sylvesterom Stalloneom u Judge Dredd-u.

Živi u sjevernom dijelu New Yorka i ima dvije kćerke; nedavno je kupio novu kuću u neposrednoj blizini trenutnog prebivališta.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Two for the Money (2005)
  • Push, Nevada (2002) (TV serija)
  • The Odyssey (1997) (TV)
  • Gotti (1996) (TV)
  • Striptease (1996)
  • Judge Dredd (1995)
  • Kidnapped (1995) (TV)
  • Fatal Instinct (1992)
  • Hoffa (1992)
  • 1492: Conquest of Paradise (1992)
  • The Mambo Kings (1992)
  • Q&A (1990)
  • Unfaithfully Yours (1984
  • I, the Jury (1982)
  • Private Benjamin (1980)
  • Little Darlings (1980)
  • The Doctors (TV serija) (1975–1977)
  • The Lords of Flatbush (1974)