Ciroza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ciroza je posljedica hroničnog oboljenja jetre, tj. posljednji stadij difuznog oštećenja jetre. Karakteriše se gubitkom normalne građe zbog zamjene tkiva jetre ožiljnim tkivom i regenerativnim čvorićima. Ciroza jetre se vremenom pogoršava i vodi progresivnom gubitku funkcija jetre. Najčešće je uzrokovana alkoholizmom i hroničnim hepatitisom.

Simptomi i komplikacije[uredi | uredi izvor]

Zbog ciroze ili komplikacija ciroze se mogu pojaviti brojni simptomi. Mnogi su nespecifični i mogu se javiti i u drugim bolestima i ne moraju nužno upućivati na cirozu. Također, odsustvo nekog od dolje navedenih simptoma ne isključuje mogućnost ciroze.

Etiologija[uredi | uredi izvor]

Ciroza može imati brojne moguće uzroke; ponekad više od jednog kod istog pacijenta.

Patologija[uredi | uredi izvor]

Makroskopski, cirozna jetra može da bude različite veličine, tj. normalna, lako smanjena ili uvećana. Jetra je obično u početku uvećana, da bi se progresijom bolesti smanjila. Uvećanje jetre je rezultat promjene parenhima, a smanjenje fibroze i gubitka parenhima. Njena površina je nepravilna - difuzno nodularna. Nodulusi - čvorići su hiperplazirani dijelovi parenhima. Između nodulusa se vide nešto svjetlije trake vezivnog tkiva. Čvrste je konzistencije, a boja varira. Žuta boja se sreće kod masne promjene, zelena kod holestaze ili tamno crvenosmeđa kod kongestije. Ovisno o veličini nodulusa postoje tri makroskopska tipa: mikronodularna, makronodularna i mješovita ciroza. U mikronodularnoj formi regenerativni noduli su manji od 3 mm. U makronodularnoj cirozi noduli su veći od 3 mm. Mješovita ciroza sastoji se od brojnih nodula različite veličine. Mikroskopski, cirozu karakteriše prisustvo regenerativnih nodula, okruženih fibroznim septima. U ovim nodulima, regenerativni hepatociti su poredani bez reda. Vide se i različite promjene: fokalna atrofija, reverzibilna oštećenja, nekroza, fokusi hipertrofije, hiperplazije i displazije kao i maligna alteracija. Portalni prostori, centralne vene i radijarni raspored hepatocita se ne vidi. Fibrozni septumi građeni su od gustog kolagena, vaskularnih struktura, bilijarnih duktusa, limfocita i drugih upalnih ćelija.