Ciroza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ciroza je posljedica hroničnog oboljenja jetre, tj. posljednji stadij difuznog oštećenja jetre. Karakteriše se gubitkom normalne građe zbog zamjene tkiva jetre ožiljnim tkivom i regenerativnim čvorićima. Ciroza jetre se vremenom pogoršava i vodi progresivnom gubitku funkcija jetre. Najčešće je uzrokovana alkoholizmom i hroničnim hepatitisom.

Simptomi i komplikacije[uredi | uredi izvor]

Zbog ciroze ili komplikacija ciroze se mogu pojaviti brojni simptomi. Mnogi su nespecifični i mogu se javiti i u drugim bolestima i ne moraju nužno upućivati na cirozu. Također, odsustvo nekog od dolje navedenih simptoma ne isključuje mogućnost ciroze.

Etiologija[uredi | uredi izvor]

Ciroza može imati brojne moguće uzroke; ponekad više od jednog kod istog pacijenta.

Patologija[uredi | uredi izvor]

Makroskopski, cirozna jetra može da bude različite veličine, tj. normalna, lako smanjena ili uvećana. Jetra je obično u početku uvećana, da bi se progresijom bolesti smanjila. Uvećanje jetre je rezultat promjene parenhima, a smanjenje fibroze i gubitka parenhima. Njena površina je nepravilna - difuzno nodularna. Nodulusi - čvorići su hiperplazirani dijelovi parenhima. Između nodulusa se vide nešto svjetlije trake vezivnog tkiva. Čvrste je konzistencije, a boja varira. Žuta boja se sreće kod masne promjene, zelena kod holestaze ili tamno crvenosmeđa kod kongestije. Ovisno o veličini nodulusa postoje tri makroskopska tipa: mikronodularna, makronodularna i mješovita ciroza. U mikronodularnoj formi regenerativni noduli su manji od 3 mm. U makronodularnoj cirozi noduli su veći od 3 mm. Mješovita ciroza sastoji se od brojnih nodula različite veličine. Mikroskopski, cirozu karakteriše prisustvo regenerativnih nodula, okruženih fibroznim septima. U ovim nodulima, regenerativni hepatociti su poredani bez reda. Vide se i različite promjene: fokalna atrofija, reverzibilna oštećenja, nekroza, fokusi hipertrofije, hiperplazije i displazije kao i maligna alteracija. Portalni prostori, centralne vene i radijarni raspored hepatocita se ne vidi. Fibrozni septumi građeni su od gustog kolagena, vaskularnih struktura, bilijarnih duktusa, limfocita i drugih upalnih ćelija.