Idi na sadržaj

Hemoroidi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prikaz hemorioda

Hemoroidi ili žuljevi su otečene vene u i oko anusa, te donjega dijela rektuma, koji su prošireni pod krvnim pritiskom. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, hronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i analne infekcije.

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Unutarnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem dijelu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvaču kožom prekriveni donji dio analnog kanala i čine vidljivim vanjski hemoroidalni venski pleksus.

Hemoroidi su podjednako česti kod oba spola. Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak ploda na to područje, hormonske promjene, kao i sam plod uzrokuju povećanje hemoroidalnih vena. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

Engleska minijatura iz 11. stoljeća. Na desnoj strani slike prikazana je operacija hemoroida

Klinička slika[uredi | uredi izvor]

Na početku i kraju defekacije moguće je bezbolno svjetlocrveno krvarenje. Krv je na stolici, i nije pomješana s njom. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Simptomi najčešće nestaju u roku od nekoliko dana. Simptomi unutrašnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC- papiru ili na WC- šolji. Međutim unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bol oko čmara. Čitavo područje oko analnoga otvora je osjetljivo, bolno i svrbi.

Dijagnoza[uredi | uredi izvor]

Pažljiv pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predijelu anusa naći će se otečeni krvni sudovi, a potrebno je i da liječnik napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći nenormalnosti

Terapija[uredi | uredi izvor]

Blagi slučajevi hemoroida mogu se liječiti konzumiranjem veće količine tekućine i ishrane bogate vlaknima. Hemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju boli. Korisno je kupanje u mlakoj vodi. Ponekad je stanje takvo da zahtijeva hiruršku intervenciju. U liječenju se sve više primenjuje i laserska terapija hemoroida.

Komplikacije[uredi | uredi izvor]

Kao poslijedica produženog krvarenja ponekad može nastupiti anemija zbog nedostatka željeza.

Sprječavanje[uredi | uredi izvor]

Sprječavanje ponovnoga nastanka hemoroida je moguća promjenom stila života u smislu promjene prehrambenih navika (veći unos vlaknaste hrane) i unošenja veće količine tekućine (8 - 9 čaša dnevno). Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje pritiska, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Reference[uredi | uredi izvor]