Crohnova bolest

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crohnova bolest
Klasifikacija i vanjski resursi
Patterns of Crohn's Disease.svg
Najčešće lokalizacije Crohnove bolesti
ICD-10 K50.
ICD-9 555
OMIM 266600
DiseasesDB 3178
MedlinePlus 000249
eMedicine med/477 ped/507 radio/197
MeSH D003424

Crohnova bolest je hronična upalna bolest probavnog trakta koju karakterizira transmuralna upala (upala koja zahvaća čitavu stijenku) i diskontinuitentne (engl. skip) lezije (između mjesta zahvaćenih lezijom postoje dijelovi nepromijenjene stijenke). Ime je dobila po američkom liječniku Burrillu Crohnu koji ju je prvi dijagnosticirao i opisao.

Crohnova bolest je upalna bolest crijeva i može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta od usta do anusa.

Simptomi su hronični proljev, grčevita bol u trbuhu, povišena temperatura, gubitak apetita i tjelesne težine. Uzrok nije poznat, ali se pretpostavlja da je u pitanju poremećaj imunskog sistema. Nedovoljno ili neprikladno liječenje može dovesti do komplikacija kao što su fistule, apscesi, krvarenja iz debelog crijeva, a također može doći do sekundarnih upala brojnih drugih organa.

Liječenje se provodi sulfasalazinom, mesalazinom i kortikosteroidima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: