Crohnova bolest

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crohnova bolest
Patterns of Crohn's Disease.svg
Najčešće lokalizacije Crohnove bolesti
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10 K50.
ICD-9 555
OMIM 266600
DiseasesDB 3178
MedlinePlus 000249
eMedicine med/477 ped/507 radio/197
MeSH D003424

Crohnova bolest je hronična upalna bolest probavnog trakta koju karakterizira transmuralna upala (upala koja zahvaća čitavu stijenku) i diskontinuitentne (engl. skip) lezije (između mjesta zahvaćenih lezijom postoje dijelovi nepromijenjene stijenke). Ime je dobila po američkom liječniku Burrillu Crohnu koji ju je prvi dijagnosticirao i opisao.

Crohnova bolest je upalna bolest crijeva i može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta od usta do anusa.

Simptomi su hronični proljev, grčevita bol u trbuhu, povišena temperatura, gubitak apetita i tjelesne težine. Uzrok nije poznat, ali se pretpostavlja da je u pitanju poremećaj imunskog sistema. Nedovoljno ili neprikladno liječenje može dovesti do komplikacija kao što su fistule, apscesi, krvarenja iz debelog crijeva, a također može doći do sekundarnih upala brojnih drugih organa.

Liječenje se provodi sulfasalazinom, mesalazinom i kortikosteroidima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]