Alan J. Pakula

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Alan J. Pakula
Example alt text
Rođenje

4. april 1928.

Bronx, New York, SAD
Smrt

19. novembar 1998.

Melville, New York, SAD
Nacionalnost amerikanac
Zanimanje filmski režiser, scenarist, producent
Nagrade Oscar

Alan Jay Pakula (7. april, 1928 – 19. novembar, 1998) bio je američki filmski režiser, scenarist i producent poznat po svom doprinosu žanru triler filmova. Bio je nominiran za tri Oscara: za najbolji film sa filmom Ubiti pticu rugalicu (1962), najbolju režiju sa filmom Svi predsjednikovi ljudi (1976) i najbolji adaptirani scenarij sa filmom Sofijin izbor (1982). Pakula je također bio poznat po režiji njegove "trilogije paranoje" u koje spadaju Svi predsjednikovi ljudi, Klute (1971) i Pogled paralakse (1974). Bio je poznat po tome što su mnogi glumci koji su glumili u njegovim filmovima osvajali Oscare. Robert Redford o njemu rekao da je donosio "osjetljivost i intelekt u naizgled nemogućim temama". Alan J. Pakula je izgradio uspješnu karijeru koja je prekinuta njegovom smrću u saobraćajnoj nesreći 1998. godine.[1]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv filma
1957 Fear Strikes Out Producent
1962 Ubiti pticu rugalicu Producent
1963 Ljubav sa odgovarajućim strancem Producent
1965 Baby the Rain Must Fall Producent
Inside Daisy Clover Producent
1967 Up the Down Staircase Producent
1968 The Stalking Moon Producent
1969 The Sterile Cuckoo Režiser, producent
1971 Klute Režiser, producent
1973 Love and Pain and the Whole Damn Thing Režiser, producent
1974 Pogled paralakse Režiser, producent
1976 Svi predsjednikovi ljudi Režiser
1978 Comes a Horseman Režiser
1979 Starting Over Režiser, producent
1981 Rollover Režiser
1982 Sofijin izbor Režiser, producent, scenarist
1986 Dream Lover Režiser, producent
1987 Orphans Režiser, producent
1989 See You in the Morning Režiser, producent, scenarist
1990 Nedokazana krivica Scenarist, režiser
1992 Consenting Adults Režiser, producent
1993 Slučaj Pelikan Režiser, producent, scenarist
1997 Anđeo sa dva lika Režiser

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ rottentomatoes.com. "Alan J. Pakula Biography". Pristupljeno 16.2.2016..