Umri muški

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Umri muški
Umri muški (poster).jpg
Režiser John McTiernan
Producent Lawrence Gordon, Joel Silver, Charles Gordon, Beau Marks
Scenarist(i) Steven E. de Souza
Jeb Stuart
Uloge Bruce Willis
Bonnie Bedelia
Reginald VelJohnson
Paul Gleason
Alan Rickman
Alexander Godunov
Muzika Michael Kamen, Chris Boardman (nepotpisan)
Žanr Akcijski
Kinematografija Jan de Bont
Montaža John F. Link, Frank J. Urioste
Produkcija Silver Pictures
Gordon Company
Distributer 20th Century Fox
Premijera 15. juli 1988.
Trajanje 131 minuta
Zemlja SAD
Jezik Engleski
Budžet 28 miliona $
Zarada 138.708.852 $
Nasljednik Umri muški 2

Umri muški (engleski: Die Hard) američki je akcijski triler Johna McTiernana iz 1988. s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi. Film je bio veliki komercijalni i kritički uspjeh, a lansirao je i Willisovu karijeru, nakon čega je dobijao akcijske, dramske i muzičke uloge.

Film je zasnovan na romanu Rodericka Thorpa iz 1979, Nothing Lasts Forever. Sami roman bio je nastavak knjige Detektiv, koja je 1968. ekranizirana, a u glavnoj ulozi pojavio se Frank Sinatra.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Njujorški policajac John McClane (Willis) dolazi na Badnjak u Los Angeles kako bi praznike proveo sa svojom porodicom. Stiže u zgradu korporacije "Nakatomi", na prijem priređen na radnom mjestu njegove žene. Sasvim neočekivano, grupa međunarodnih terorista na čelu s Hansom Gruberom (Rickman) preuzima kontrolu nad zgradom, držeći kao taoce sve koji su se u njoj zatekli, kako bi se dokopali 600 miliona dolara obveznica iz trezora koji je u zgradi. FBI je pozvan da riješi ovu situaciju, ali McClane ima sasvim drugačije planove za teroriste.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Zgrada Fox Plaza u Los Angelesu, koja je u filmu prikazana kao Toranj Nakatomi
  • U posljednjoj sceni, u kojoj se Karl odjednom ponovo pojavljuje kako bi ubio McClanea, čuje se muzika Jamesa Hornera iz filma Aliens.
  • U njemačkoj verziji filma imena njemačkih terorista izmijenjena su u engleski oblik (najviše u njihove britanske ekvivalente): tako je Hans postao Jack, Karl je postao Charlie, Heinrich Henry itd. Tako su njemački teroristi postali irski radikali koji su radije pošli za profitom nego za idealima, što je dovelo do nekih zabuna. Imena su prevedena jer je terorizam u tadašnjoj Njemačkoj bio osjetljiva tema.
  • Zgrada Nakatomi zapravo je sjedište 20th Century Foxa. Kompanija je sama zakupila vlastitu zgradu kako bi se omogućila produkcija.

Zarada i kritike[uredi | uredi izvor]

Kad je film objavljen, smatrao se jednim od najboljih akcijskih filmova svoje ere. Često se ističe kako je ponovno privukao pažnju na akcijske trilere kao što su Pod opsadom, Putnik 57 i Brzina. Film je zaslužan i za kreiranje arhetipa "akcijskog junaka" koji je više "pogrešiv" i antijunaka koji nosi par krpica na sebi, rijetko progovara (obično rečenice s jednom riječi) i uvijek ima surov izraz lica. Film je u Americi zaradio 80.707.729 dolara.

Kritičari su ga hvalili, a snimljena su i četiri nastavka. U izdanju časopisa Entertaimnent Weekly od 22. juna 2007. proglašen je najboljim akcijskim filmom svih vremena.

Nastavci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]