Rutger Hauer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rutger Hauer
Rutger Hauer
Rođenje 23. januar 1944.
Breukelen, Holandija
Godine rada 1964-
Službena stranica http://www.rutgerhauer.org/
Zlatni globusi
Najbolji sporedni glumac - serija, mini serija ili TV film
1987. Bijeg iz Sobibora


Rutger Oelsen Hauer priznati je i slavni holandski glumac. Najpoznatiji je po ulozi u kultnom naučnofantastičnom filmu Istrebljivač.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u gradu Breukelenu, nekoliko kilometara od Amsterdama, gdje je odrastao. Otac Arend i majka Teunke bili su glumci i predavači drame, tako da su Rutgera i njegove tri sestre (jedna starija i dvije mlađe) odgajale većinom dadilje.

Kao mladić, Rutger je bio nemiran i jednom je, igrajući se šibicama, zapalio stog sijena. Ne mogavši podnijeti disciplinu koja je vladala u njegovom okruženju, u 15. godini pobjegao je na more i proveo godinu dana ribajući palube jedne fregate u sklopu holandske trgovačke mornarice. Vrativši se kući, nakon što je vidio dosta svijeta, tri je godine radio kao električar i stolar, usput se priključivši amaterskoj pozorišnoj grupi.

1968. nastupio je u seriji Floris, srednjovjekovnom ostvarenju nalik na filmove o Ivanhoeu, kojom je stekao ime i ugled u Holandiji. Nakon što je kratko bio u Hollywoodu, vratio se kući, gdje počinje saradnju s režiserom Paulom Verhoevenom.

Vratio se u Hollywood gdje se uspio probiti i ostvariti značajne uloge. Do sada je nastupio u nizu više ili manje uspješnih ostvarenja, ali njegov talent je uvijek dolazio do izražaja. Među filmovima se kao najpoznatiji ističe Istrebljivač.

Rutger se ženio dva puta, ima kćer Ayshu, također glumicu, a 1988. postao je i djed. Veliki je pristalica ekologije, a uspostavio je i fondaciju koja se bori za podizanje svijesti o AIDS-u.

Dazzle je prvi film koji je Hauer snimio u domovini nakon gotovo 29 godina. Indiewire opisuje Dazzle kao "super-cool filmski izazov, triler nalik na Odvratnost s estetikom dnevničkog filma Chrisa Markera".

Zovu ga "holandski Paul Newman".

Uloge[uredi | uredi izvor]

Opširnija filmografija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Filmography[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]