Albedo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Procenti difuzno reflektovanog Sunčevog svjetla, zavisno od različitih površina

Albedo je mjera moći odbijanja svjetlosti koju ima jedna površina ili tijelo.

Albedo izražava omjer između odbijene (reflektirane) i primljene (apsorbirane) svjetlosti koja pada na jedno određeno tijelo ili površinu.

Albedo se izražava kao decimalni broj između nula i jedan ili kao vrijednost u procentima. 100% (ili jedan) znači da se sva svjetlost koja pada na jednu određenu površinu se odbija dok 0% (ili nula) znači da ta površina absorbira svo elektromagnetsko zračenje koje na nju pada.

Albedo je kao mjera koja se često koristi u astronomiji i klimatologiji. Ako je poznata količina svjetlosti koja pada na jedno određeno tijelo i albedo tog tijela onda je moguće odrediti od kojih hemijskih elemenata se to tijelo sastoji. Na ovaj način su određeni sastojci mnogih tijela u svemiru.

Albedo naše planete, Zemlje iznosi u prosjeku 38%. Mjesec čija se površina sastoji od bazaltnih stijena ima veoma nizak albedo (12%). Planete prekrivene oblacima kao naprimjer Venera (75%) i Jupiter (52%) imaju ekstremno visok albedo.

Na našoj planeti postoje velike varijacije u mjeri odbijanja svjetlosti između različitih površina. Površine kao oblaci (do 80%) i snijeg (do 90%) imaju visok albedo dok naseljene površine (do 12%) i okeani (do 4%) imaju nizak albedo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]