Idi na sadržaj

Albedo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Procenti difuzno reflektovanog Sunčevog svjetla, zavisno od različitih površina

Albedo je mjera moći odbijanja svjetlosti koju ima jedna površina ili tijelo.[1]

Albedo izražava omjer između odbijene (reflektirane) i primljene (apsorbirane) svjetlosti koja pada na jedno određeno tijelo ili površinu.

Albedo se izražava kao decimalni broj između nula i jedan ili kao vrijednost u procentima. 100% (ili jedan) znači da se sva svjetlost koja pada na jednu određenu površinu se odbija dok 0% (ili nula) znači da ta površina absorbira svo elektromagnetsko zračenje koje na nju pada.

Albedo je kao mjera koja se često koristi u astronomiji i klimatologiji. Ako je poznata količina svjetlosti koja pada na jedno određeno tijelo i albedo tog tijela onda je moguće odrediti od kojih hemijskih elemenata se to tijelo sastoji. Na ovaj način su određeni sastojci mnogih tijela u svemiru.

Albedo naše planete, Zemlje iznosi u prosjeku 31%.[2][3] Mjesec čija se površina sastoji od bazaltnih stijena ima veoma nizak albedo (12%). Planete prekrivene oblacima kao na primjer Venera (75%) i Jupiter (52%) imaju ekstremno visok albedo.

Na našoj planeti postoje velike varijacije u mjeri odbijanja svjetlosti između različitih površina. Površine kao oblaci (do 80%) i snijeg (do 90%) imaju visok albedo[4] dok naseljene površine (do 12%) i okeani (do 4%) imaju nizak albedo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Data, My NASA (10. 8. 2020). "What is Albedo?". My NASA Data (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 12. 2023.
  2. ^ "Albedo and Climate | Center for Science Education". scied.ucar.edu. Pristupljeno 3. 12. 2023.
  3. ^ "Earth Albedo - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. Pristupljeno 3. 12. 2023.
  4. ^ "[Solved] Which one of the following land surfaces has the highest alb". Testbook. Pristupljeno 3. 12. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]