Aleksander Cepuš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Aleksander Cepuš
Alexbass.png
Osnovne informacije
Poznat/a i kao Vikingvin, Actooon, Actoool
Rođenje 10. oktobar 1967 (1967-10-10) (49 god)
Celje, SR Slovenija, SFRJ
Žanrovi Art rock
Instrumenti

Aleksander Cepuš (rođen 10. oktobra 1967) slovenski je gitarist, basist i kompozitor. Upotrebljava imena Vikingvin (blues rock), Actooon i Actoool (avantgardna muzika).

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Njegov muzički stil je art rock. 2007. i 2008. godine zagrebačka nezavisna diskografska kuća Slušaj najglasnije (Listen Loudest), objavila mu je 20 albuma. Na albumu Fretlessguitarland svirao je gitaru bez pragova. Tokom cijele karijere bas-gitara bez pragova mu je bila prvi i najjači instrument od 1984. godine, pa nadalje. U Sloveniji je kao basist svirao u poznatim rock grupama (Don Mentony Band, Requiem), a kao tekstopisac sarađivao je s najvećim imenima rock muzike (Šank rock, The Drinkers). 1999. godine snimio je album Cemeteryland, koji je danas poznat kao pionirski album Atonal Fretless Doom muzike.[1] U Americi je jako dobro primljen na kultnim radio stanicama. U posljednje vrijeme (2009. godina) komponuje muziku i za pozorište – Pravljično srce (autor Philip Ridley, režiser Miha Alujevič), komad, u kome glumi jedna najboljih slovenskih glumica Barbara Vidovič.[2]

Priznanja u Hrvatskoj[uredi | uredi izvor]

Hrvatska muzička internet stranica terapija.com, album Fretlessguitarland stavila je na 5. mjesto spiska najboljih albuma 2007. godine, u kategoriji Regija bivših republika nekadašnje Jugoslavije. Njegov album Rehab Group/Funkyguitarland također se nalazi na tom spisku, i to na 19. mjestu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Acton (1994/1996/2006)
  • Atonal Progress - Tetragram (1999)
  • Cemeteryland (1999)
  • Presnojedi Blues (2000)
  • Garsonjera Šansonjera (2006)
  • 1967 (1992)
  • Totenbuch (2000)
  • Fretlessguitarland (2007)
  • Cemeteryland 2 (2007)
  • Funkyguitarland (2007)
  • Celje (2007)
  • Prošlo je 30 godina (2008)
  • Actooon & G.B.HAŠ (2008)
  • Willy Vodka 0,6 44% i tvornica čokolade za šečeraše (2008)
  • Kat (2008)
  • Ovulation (2008)
  • Uh (2008)
  • Pip Strip (2008)
  • Grah Greh (2008)
  • Surf Menstruation Surfers (2008)

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]