Alexa Internet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alexa Internet, Inc.
VrstaU potpunom vlasništvu kao podržnica kompanije Amazon.com
IndustrijaPružatelj internetskih informacija
Osnovano1996.[1]
SjedišteSan Francisco, Kalifornija, SAD
Ključne osobeAndrew Ramm (predsjednik)
Dave Sherfesee (potpredsjednik)[2]
Proizvodi
  • Alexa Web Search (obustavljeno 2008)
  • Alexa alatna traka
VlasnikAmazon.com
Veb-sajtAlexa.com

Alexa Internet, Inc. jest kalifornijska podružnica kompanije Amazon.com koja prikuplja komercijalne podatke o web prometu. Osnovana je kao nezavisna kompanija u 1996. godini ali ju je u 1999. godini kupila kompanija Amazon. Njena alatna traka prikuplja informacije o ponašanju pri pretraživanju interneta i šalje ih na Alexa web stranicu gdje su ti podaci sačuvani i analizirani time formirajući osnovu za izvještavanju o web prometu. Prema njihovoj stranici, Alexa pruža podatke o saobraćaju, međunarodno rangiranje stranica po posjetima i druge informacije o 30 miliona web stranica i prema podacima iz 2015. godine, njena stranica je posjećivana od strane 6,5 miliona ljudi svaki mjesec.[3]

Poslovanje i historija[uredi | uredi izvor]

Stranicu su osnovali američki poduzetnici Brewster Kahle i Bruce Gilliat.[4] Ime kompanije je izabrano u svrhu davanja počasti biblioteci Aleksandrije[5] time napravivši upoređivanje između najvećeg skladišta znanja antičkog doba i potencijala da bi internet mogao postati slično skladište znanja.

Kompanija je prvobitno pružala alatnu traku koja je korisnicima predlagala koju iduću stranicu da posjete što je bilo zasnovano na uzorcima pretraživanja koje je kompanija sakupila od svojih korisnika. Alexa je takođe pružala kontekst za svaku stranicu koja bi bila posjećena: na koga je bila registrovana, koliko je stranica imala, koliko drugih strana je ukazivalo na nju i koliko često je bila ažurirana.[6] Alexa je povećala poslovanje tako što je sačuvala arhive stranica kada ih je posjetila. Ovaj način poslovanja služi kao osnova za funkciju današnje stranice Internet Archive (bos. Internetska arhiva).[7] 1998. godine, kompanija je donirala kopiju svoje arhive, koja je iznosila 2TB, Kongresnoj biblioteci.[5] Alexa i dalje snadbijeva stranicu Internet Archive sa indeksiranjima stranica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alexa Internet - About Us". alexa.com. Arhivirano s originala, 7. 10. 2009. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  2. ^ "Alexa Internet - Management". alexa.com. Arhivirano s originala, 24. 12. 2018. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  3. ^ "alexa.com Site Overview". alexa.com. Arhivirano s originala, 24. 12. 2018. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  4. ^ "ALEXA Internet Donates Archive of the World Wide Web To Library of Congress - News Releases (Library of Congress)". loc.gov. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  5. ^ a b Quint, Barbara (19. 10. 1998). "A "Gift of the Web' for the Library of Congress from Alexa Internet". infotoday.com. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  6. ^ "Tasty Bits from the Technology Front: TBTF for 1997-07-28: Disturbing Napier's bones". tbtf.com. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  7. ^ "Internet Archive Frequently Asked Questions". archive.org. Pristupljeno 2. 6. 2015.