Alumniportal Deutschland

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Alumniportal Deutschland je opće korisna internet stranica za poslovno i privatno umrežavanje alumnija Njemačke, tzv. „Deutschland-Alumni“. „Deutschland-Alumni“ su ljudi iz cijelog svijeta koji su u Njemačkoj ili u sklopu neke njemačke ustanove u inostranstvu studirali, istraživali ili radili, odnosno bili na školovanju ili kursu njemačkog jezika. Korištenje Alumniportala Deutschland je besplatno. Ovaj kooperacijski projekt nosi pet njemačkih organizacija iz područja međunarodne saradnje. Finansiran je od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung).

Zadaci i ciljevi[uredi | uredi izvor]

Putem Alumniportala „Deutschland-Alumni“ imaju priliku da ostanu u kontaktu s Njemačkom. Mogu izgraditi i produbiti međusobne kontakte, ali i veze s njemačkim i međunarodnim organizacijama, preduzećima, visokoškolskim ustanovama i alumni-mrežama. Među ponudama portala nalazi se rubrika za međunarodno tržište rada i poslovne ponude, informacije o mogućnostima za daljnje školovanje i predavanjima širom svijeta, redakcijska rubrika s prilozima iz kulture, društva, obrazovanja, nauke & istraživanja i ekonomije, rubrika namijenjena učenju i vježbanju njemačkog jezika, kao i Community. Alumniportal otvoren je za sve alumnije, neovisno od toga da li je period proveden u Njemačkoj finansirala neka njemačka organizacija ili sam alumni. Uz pomoć široke mreže kontakata uključene organizacije imaju priliku da poboljšaju i usklade svoj rad s alumnijima. Pored toga je cilj da se naglase potencijali alumnija za ekonomsku saradnju. Kako sami alumni tako i preduzeća mogu na portalu pronaći saradnike, stručnjake ili partnere za saradnju.

Nastanak/historija[uredi | uredi izvor]

Rad s alumnijima, odnosno rad s apsolventima najčešće se odvija u sklopu pojedinih organizacija koje daju stipendije. Procjenjuje se međutim da je 80% inostranih apsolvenata, odnosno ca. 14.000 osoba godišnje, lično finansiralo svoj studijski ili radni boravak (free movers). Izgradnja kontakta s ovim alumnijima do sada je zahtijevala opsežna istraživanja. U tom kontekstu osnovan je Alumniportal Deutschland. On je ovom obliku jedini portal koji objedinjuje njemački rad s alumnijima i uvezuje raznovrsne vještine i potencijale alumnija Njemačke – za same alumnije, za organizacije koje ih stipendiraju i za sva druga njemačka preduzeća i organizacije kojima su širom svijeta potrebni partneri i saradnici. Do sada je na stranici registrovano više od 32.000 korisnika iz 184 zemlje (Stanje: Juli 2011.)

Struktura[uredi | uredi izvor]

Težište Alumniportala Deutschland nalazi se na Online-Community. Za korištenje ovog dijela potreba je besplatna registracija. Alumni u sklopu ove socijalne mreže mogu izgraditi i njegovati svoje kontakte između sebe kao i s organizacijama i preduzećima. Pored toga je moguće u sklopu samog portala voditi i blog. Slobodno dostupna rubrika "Infothek" daje korisnicima u mnogim područjima različite sadržajne ponude i tematske impulse za Community. Ovdje spada rubrika za međunarodno tržište rada i poslovne ponude, kalendar prezentacija, ponude vezane za njemački jezik, ponude za školovanje iz raznih područja, između ostalog iz ekonomije, nauke & istraživanja i kulture. Preduzeća i institucije mogu ponuditi konkurse za otvorena radna mjesta, u sklopu baze podataka tražiti osoblje na licu mjesta kao i pronaći partnere i stručnjake. Ponuda Alumniportala Deutschland dostupna je na njemačkom i engleskom jeziku. Jezik komuniciranja u sklopu Community-a moguće je izabrati.

Nosioci i partneri[uredi | uredi izvor]

Alumniportal Deutschland koncipiran je interdisciplinarno. Ovaj kooperacijski projekt nosi pet organizacija iz područja međunarodne saradnje:

  • Alexander von Humboldt-Stiftung (AvH)
  • Centrum für internationale Migration und Entwicklung (CIM)
  • Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)
  • Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD)
  • Goethe-Institut (GI)

Više od deset „strateških partnera“ podržava ovu kooperaciju, između ostalog Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke, Ministarstvo za obrazovanje i nauku SR Njemačke kao i razne političke fondacije kao što su Fondacija Friedrich Ebert, Fondacija Konrad Adenauer i Fondacija Heinrich Böll.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]