Amanieu VIII

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Amanieu VIII
Armoiries Albret.svg
Lord Albreta
Djeca Bernard Ezi IV
Otac Amanieu VII

Amanieu VIII (francuski: Amanieu VIII d'Albret; poslije 25. jula 1262 – prije 6. juna 1326) bio je francuski plemić;[1] lord Albreta, Tartasa, Ostabarreta, Maremnea, Mixea i Daxa. Bio je saveznik Engleza tokom vladavina kraljeva Edvarda I i njegovog sina, Edvarda II. Kao rođak Plantageneta i pape Martina IV, bio je jedan od najmoćnijih plemića Gaskonje. Tokom rata između Edvarda I i Filipa IV Lijepog, Amanieu je postao još moćniji.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Amanieu je bio sin lorda Amanieua VII i njegove supruge, Marte od Bordeauxa. Godine 1288, Amanieu VIII se oženio gospom Rose od Verteuila i Veyresa, čiji roditelji su bili Gerard od Bourga i njegova supruga, gospa Thomasse Gombaut.[2] Rose i Amanieu su bili roditelji barem 7 djece. Njihovo najstarije dijete bio je sin nazvan po ocu, koji je prije oca i umro te je Amanieua VIII naslijedio njegov drugi sin Bernard, koji je postao lord Bernard Ezi IV.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lodge, Eleanor C. Gascony under English Rule. Kennikat Press: 1926.
  2. ^ ROSE de Bourg
  3. ^ Richardson, Douglas, Everingham, Kimball G. (2004). Plantagenet Ancestry: a study in Colonial and Medieval Families. Baltimore: Genealogical Publishing Company, Inc.