Ameba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Amebe)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Ameba
Ameba
Ameba
Sistematika
Carstvo Amoebozoa
Koljeno Tubulinea
Red Tubulinida
Porodica Amoebidae
Rod Amoeba
Vrste

Amoeba proteus

Amoeba dubia

Ameba (latinski: Amoeba) je tipski rod heterotrofnih protista iz carstva Amoebozoa. Kreću se promjenom oblika tijela pri čemu se stvaraju razni oblici lažnih nožica pseudopodija. Tijelo je okruglo, promjenljivog oblika ili je u obliku ljuske. Najčešće imaju jedno jedro. Razmnožavaju se binarnim dijeljenjem.

Hranu uzimaju cijelim tijelom. U tijelu se stvara hranidbeni mjehurić, koji se spoji s organelom u kojoj su hormoni za razgradnju hranjivih čestica. Neprobavljene ostatke ameba izbacuje na bilo kojem mjestu na tijelu.

Za disanje koriste kisik koji ulazi u organizam difuzijom, a nakon razgradnje tvari istim procesom iz tijela izlazi ugljik dioksid. Količinu vode u organizmu amebe kontroliraju pomoću kontraktilnih vakuola.


P biology.svg Nedovršeni članak Ameba koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.