Američka deklaracija o nezavisnosti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kopija Deklaracije iz 1832. godine.

Američka deklaracija o nezavisnosti je deklaracija koju je potpisalo 13 tadašnjih britanskih kolonija u Novom svijetu, čime su proglasile svoju nezavisnost i objasnile svoje razloge za to. Potvrđena je od Kongresa 4. jula 1776. godine, taj dan se u SAD-u slavi kao Dan nezavisnosti. Velika Britanija je priznala nezavisnost svojih bivših kolonija 3. septembra 1783.

Zemlje potpisnice[uredi | uredi izvor]

Ovo je spisak tadašnjih kolonija koje su potpisale deklaraciju:

 1. New Hampshire
 2. Massachusetts
 3. Rhode Island
 4. Connecticut
 5. New York
 6. New Jersey
 7. Pennsylvania
 8. Delaware
 9. Maryland
 10. Virginia
 11. North Carolina
 12. South Carolina
 13. Georgia

Tekst deklaracije[uredi | uredi izvor]

Deklaracija počinje sljedećim odlomkom:

"Kada u toku historije postane nužno za jedan narod raskinuti političke veze koje su ga spajale s drugim i zauzeti među silama ovog svijeta posebno i ravnopravno mjesto koje mu daju zakoni prirode i Bog te prirode, dužno poštovanje mišljenja čovječanstva zahtijeva od njega da objavi sve ono što ga je navelo na to odvajanje."

Cijeli tekst (na engleskom jeziku)