Anto Valenta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Anto Valenta, rođen 1937. godine u Docu kod Travnika. Diplomirani inžinjer hemije. Radio u hemijskoj industriji u Vitezu, a kasnije kao nastavnik hemije u srednjoj školi "Boris Kidrič" u Vitezu, sve do početka rata u Srednjoj Bosni. Jedan od ideoloških osnivača HDZ-a u Srednjoj Bosni. Političkim brošurama i pamfletima pokušava da opravda tzv. humano preseljenje naroda i time etničko čišćenje u Lašvanskoj dolini, kao i sukobe između Hrvata i Bošnjaka u to vrijeme. Po njegovoj tvrdnji:

... preseljenja bi trebala biti organizirana tek nakon civiliziranog dogovora na osnovu argumenata da su opravdana, a u cilju bolje budućnosti svih naroda...[1].

U daljem slijedu u knjizi Podjela Bosne i borba za cjelovitost, navedene su tabele u kojima su predstavljene tri faze preseljenja uz karte pravaca preseljenja te postavlja pitanja šta dobijaju tri naroda podjelom Bosne i Hercegovine.

Zbog svojih nacionalističkih opredjeljenja, može se smatrati jednim od ideoloških pokretača sukoba u Vitezu sa hrvatske strane 1993. godine. 15. septembra 1992. godine izabran je za potpredsjednika HVO, kao prvi zamjenik Mate Bobana. Pukovnik je HVO-a i nosilac ordena Reda Ante Starčevića. Učesnik je i u pregovorima na kojima će se donijeti Vance–Owenov plan.[2] Umro je 29. juna 2013. godine.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Anto Valenta, Podjela Bosne i borba za cjelovitost, HKD Napredak Vitez, 1991. godine
  2. ^ Anto Valenta, Srcem i razumom, Hrvatska kulturna zajednica u FBiH 1998. godine ISBN 9958-835-00-2
  3. ^ Administrator. "Preminuo Anto Valenta". HDZ Vitez. Arhivirano s originala, 18. 10. 2016. Pristupljeno 2. 7. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)