Antologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Antologija (ἀνθολογία) dolazi od grčkih riječi anthos, cvijet i legein, izabrati.

Riječ je o izabranim i probranim muzičkim ili književnim djelima skupljenim u jednu zbirku. Antologiju treba razlikovati od panorame ili hrestomatije. Antologija je izbor koji počiva na čvršćim estetičkim mjerilima i uvijek nosi u sebi i vrednovanje. Antologija može biti vremenski ograničeni izbor, kao i izbor temama, rodovima, školama, pravcima umjetnosti i sl.

Korišten je i izraz zbirka rasprava, ali je on bio više uobičajen u prošlosti. U srednjovjekovnoj Evropi se koristio izraz: florilegium, opet u smislu prikupljanja cvijeća, i bio je korišten za antologije Latinskih poslovica i tekstualnih izvadaka. Antologija koja se sastoji od više romana, sa dodatkom nekih kraćih djela, ponekad se naziv omnibus.

U muzici, termin se odnosi na skupinu radova onih umjetnika koji imaju dugu i raznoliku karijeru.