Apsorpcijska spektroskopija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Apsorpciona spektroskopija)
Primjer primjene apsorpcione spektroskopije: apsorpcioni spektar atmosfere planete izvan Sunčevog sistema - vidljiva je natrijumova linija

Apsorpciona spektroskopija se odnosi na spektroskopske tehnike koje mjere apsorpciju zračenja, nastalu uslijed interakcije sa uzorkom, kao funkciju frekvencije ili talasne dužine. Uzorak apsorbira energiju (npr. fotone) iz izvora zračenja pri čemu postoji razlika u intenzitetu apsorpcije u zavisnosti od frekvencije. Zavisnost intenziteta apsorpcije od frekvencije (ili talasne dužine) predstavlja apsorpcioni spektar. Apsorpciona spektroskopija ima primjenu u analitičkoj hemiji kao tehnika kojom je moguće kvalitativno i kvantitativno odrediti neku supstancu (npr. infracrvena spektroskopija, UV-vidljiva spektroskopija).

Apsorpcioni spektar[uredi | uredi izvor]

Solarni spektar sa vidljivim Fraunhoferovim linijama

Apsorpcioni spektar neke supstance predstavlja dio upadnog zračenja koji je supstanca apsorbirala u određenom rangu frekvencija. Apsorpcioni spektar je primarno određen atomskim i molekularnim sastavom supstance[1][2][3]. Najveća je vjerovatnoća da će zračenje biti apsorbirano na frekvencijama koje odgovaraju energetskoj razlici između energetskih nivoa molekule. Apsorpcija koja se događa uslijed prelaza između dva energetska stanja predstavlja apsorpcionu liniju, a spektar se obično sastoji od većeg broja linija. U zavisnosti od sredine u kojoj se nalazi molekula, spektar će imati određenu širinu i oblik.

Osnovna teorija[uredi | uredi izvor]

Apsorpcione linije su tipično klasifikovane prema prirodi kvantno-mehaničke promjene inducirane u atomu ili molekuli. Npr. rotacione linije se pojavljuju kada se mijenja rotaciono stanje molekule. Rotacione linije pripadaju mikrotalasnom dijelu spektra. Vibracione linije su posljedica promjene vibracionog stanja molekule i pripadaju infracrvenom području elektromagnetnog spektra.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Modern Spectroscopy (Paperback) by J. Michael Hollas ISBN 978-0-470-84416-8
  2. ^ Symmetry and Spectroscopy: An Introduction to Vibrational and Electronic Spectroscopy (Paperback) by Daniel C. Harris, Michael D. Bertolucci ISBN 978-0-486-66144-5
  3. ^ Spectra of Atoms and Molecules by Peter F. Bernath ISBN 978-0-19-517759-6