Areola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aerole i bodlje drvolike Pereskia grandifolia

Areole – u botanici – su mala ispupčenja svijete do tamne boje na kaktusima iz kojih rastu grozdovi trnova, bodlji, bodljica ili dlačica. Areole su važna dijagnostička obilježja kaktusa i identificiraju ih kao porodicu koja se razlikuje od ostalih sukulenti.[1][2] Bodlje nisu lahko odvojive, ali na određenim kaktusima, pripadnicima potporodice Opuntioideae, iz areola rastu manje, odvojive čekinje, glohide i pružaju dodatnu zaštitu.

Areole su visoko specijalizirane grane na kaktusima. Očigledno su se razvile kao abortivne grane iz pupoljaka, dok su im bodlje evoluirale kao ostaci listova. Kod razgranatih kaktusa, poput potporodice Opuntioidiae i saguaroa, nove grane rastu iz areola, jer tamo su pupoljci. Čini se da je razvoj areola važan element u prilagodbi kaktusa na ekolođkr noiše u pustinjskim uvjetima.

Neke od Opuntioideae, na areolama imaju bodlje, kao i glohide, dok neke imaju samo glohide. Strukturno gledano, glohide izgledaju kao čekinje, a ne razvijeni listovi. Odvojive su i nalikuju malim, oštrim četkicama. Za razliku od bodljikavih glohida, obično su čvrste i vrlo ih je teško ukloniti iz epiderme.

Evolucija[uredi | uredi izvor]

Porodica kaktusa, Cactaceae, evoluirala je prije 30–40 miliona godina u Americi, izvorno potpuno odvojeno od Afrike, Evrope i Azije, iako se čini da su vjerovatno unutar posljednjih nekoliko miliona godina neke vrste roda Rhipsalis, u dijelove Azije i Afrike, najvjerojatnije prenijele ptice.[3] Areola je bila jedna od jedinstvenih karakteristika koje su razvijali kaktusi, možda u prilagodbi ambijentnoj klimi u prostoru u kojem su se pojavili. U skladu s tim, areole razlikuju porodicu Cactaceae od ostalih sukulrntnih biljaka i u Novom i u Starom svijetu.

Značaj[uredi | uredi izvor]

Za kaktuse, areole su važna evolucijska modifikacija. One daju bodlje i glohide, koje su im osnovno sredstvo samoodbrane. Uz to, budući da ove bodlje nastaju iz areola, a ne izravno iz biljne stabljike, kaktusi se mogu učinkovitije prekriti bodljima od ostalih biljaka. Same bodlje mogu biti obimnije veličine i broja.

Pored toga, areole mogu proizvesti bodlje raznih vrsta, kako bi odgovarali njihovim potrebama. Tipični areole mogu imati jedan ili nekoliko dugih, oštrih središnjih bodlji, koje služe kao primarna odbrana. Ispod njih su često brojne (10 ili više) manjih, radijalnih bodlji nastalih oko ruba areole. One mogu poslužiti kao sekundarna odbrana od malih stvorenja koja mogu prijeći središnju bodlju. Međutim, kod nekih vrsta, kao što je Cephalocereus senilis, splet dlakavih radijalnih bodlji služi za hlađenje biljke i zadržavanje sloja hladnog, vlažnog zraka.

Areole su u velikoj mjeri doprinijelre evolucijskom uspjehu porodice Cactaceae u cijelom rasponu njene bioraznolikosti.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Anderson, Edward F., The Cactus Family, Pub: Timber Press 2001 ISBN 978-0-88192-498-5
  2. ^ Gordon Rowley - What is an Areole ? http://www.bcss.org.uk/areole.pdf
  3. ^ Barthlott, Wilhelm (1983), "Biogeography and Evolution in Neo- and Paleotropical Rhipsalinae (Cactaceae)" (PDF), Sonderb. Naturwiss. Vereins Hamburg, 7: 241–248

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]