Arhitektura kritičkog regionalizma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovaj članak je dio serije o
Postmodernoj arhitekturi.
Arhitektura kritičkog regionalizma
Dekonstrukcija
Tadao Ando primjer kritičkog regionalizma

Kritički regionalizam u arhitekturi je pristup koji teži da se suprostavi univerzalnosti i nedostatku značenja koji se pojavljuje u modernoj arhitekturi koristeći se elementima i uticajem okoliša koji doprinosi osjećaju pripadnosti i značenju. Iako se stil smatra kontrom Modernoj arhitekturi sam stil se koristi mnogim istim modernim doktrinama i kritičkom filozofskom pristupu. Stil se u mnogim zemljama u razvoju smatra posebnom formom postmoderne (ne isto što i Post-modernizam)

Kritički regionalizam se razlikuje od Regionalizma koji za razliku od Kritičkog regionalizma teži da ostvari jedan naprema jedan odnos sa izvornom arhitekturom konteksta na vrlo direktan način bez univerzalne filozofije iza date doktrine.

Neki od arhitekata koji se koriste ovim arhitektonskim stilom su B.V.Doshi, Charles Correa, Raj Rewal i Tadao Ando.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Arhitektura kritičkog regionalizma koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.