Arminije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arminije

Arminius ( /ɑːrˈmɪniəs/ ; 18/17 p. n. e – 21.) je bio poglavica germanskog plemena Cherusci, koji je najpoznatiji po tome što je komandovao savezom germanskih plemena u bici kod Teutoburške šume 9. godine, u kojoj su uništene tri rimske legije pod komandom generala Publius Quinctilius Varus. Njegova pobjeda kod Teutoburške šume ubrzala bi trajno strateško povlačenje Rimskog carstva iz Germanije Magne. Moderni istoričari smatraju Arminijevu pobjedu jednim od najvećih poraza Rima. Kako je spriječila romanizaciju germanskih naroda istočno od Rajne, također se smatra jednom od najbitnijih bitaka u istoriji i prekretnicom u ljudskoj istoriji.

Rođen kao princ iz plemena Cherusci, Arminius je bio dio rimske prijateljske frakcije plemena. Naučio je latinski i služio u rimskoj vojsci, čime je dobio rimsko državljanstvo i čin eques. Nakon što je s odličjem služio u Velikoj ilirskoj pobuni, poslan je u Germaniju da pomogne lokalnom guverneru Publius Quinctilius Varus u dovršetku rimskog osvajanja germanskih plemena. Dok je bio u tom svojstvu, Arminius je tajno planirao germansku pobunu protiv rimske vladavine, koja je kulminirala u zasjedi i uništenju tri rimske legije u Teutoburškoj šumi.

Nakon bitke, Arminius se borio protiv invazija rimskog generala Germanicius u bitkama kod Pontes Longija, Idistavisa i Angrivarijskog zida , i svrgnuo rivala, markomanskog kralja Maroboduusa. Germanski plemići, u strahu od Arminijeve rastuće moći, ubili su ga 21. godine nove ere. U germanskim legendama ostao je zapamćen. Rimski istoričar Tacitus označio je Arminija za oslobodioca germanskih plemena i pohvalio ga što se borio protiv Rimskog Carstva do zastoja na vrhuncu njegove moći.

Tokom ujedinjenja Njemačke u 19. vijeku, Arminiusa su njemački nacionalisti hvalili kao simbol njemačkog jedinstva i slobode. Nakon Drugog svjetskog rata, Arminiusov značaj se smanjio u Njemačkoj zbog njegove povezanosti s militarističkim nacionalizmom; 2000. godišnjica njegove pobjede u Teutoburškoj šumi u Njemačkoj je tek olako obilježena.

Reference[uredi | uredi izvor]