Astronomski objekt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izbor astronomskih tijela i objekata

Astronomski objekt, nebeski objekt, zvjezdani objekt ili nebesko tijelo je prirodni fizički entitet, asocijacija ili struktura koja postoji unutar svemira koji se može promatrati.[1] U astronomiji, termini objekt i tijelo se često koriste naizmjenično. Međutim, astronomsko tijelo ili nebesko tijelo je jedan, čvrsto vezan, neprekidni entitet, dok je astronomski ili nebeski objekt složena, manje kohezivno povezana struktura, koja se može sastojati od više tijela ili čak drugih objekata sa podstrukturama.

Primjeri astronomskih objekata uključuju planetarne sisteme, zvjezdana jata, magline i galaksije, dok su asteroidi, mjeseci, planete i zvezde astronomska tela. Kometa se može identificirati i kao tijelo i kao objekt: to je tijelo kada se govori o smrznutom jezgru leda i prašine, a objekt kada se opisuje čitava kometa sa svojom difuznom komom i repom.

Kompozitna slika koja prikazuje okrugli patuljasti planet Cerera; nešto manja, uglavnom okrugla Vesta; i mnogo manji, mnogo kvrgaviji Eros

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Task Group on Astronomical Designations from IAU Commission 5 (april 2008). "Naming Astronomical Objects". International Astronomical Union (IAU). Arhivirano s originala, 2. 8. 2010. Pristupljeno 4. 7. 2010.