Athletic of Philadelphia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fotografija Philadelphia Athleticsa iz 1874. godine

Athletic of Philadelphia je bio američki bejzbol klub, poznat kao jedan od osnivača prve profesionalne lige National Association, isto kao i danas postojeće National League.

Osnovao ga je 1860. u Philadelphiji James N. Kerns pod nazivom Athletic Base Ball Club. Godine 1871. je bio među osnivačima National Associationa i učestvovao u svim sezonama prve profesionalne lige, pri čemu je prve sezone osvojio i titulu prvaka.

Godine 1876. je bio među klubovima koji su osnovali novu Nacionalnu ligu, ali je, slično kao i Mutual of New York, već pri kraju prve sezone zapao u teške finansijske probleme te nije mogao putovati u goste timovima na zapadu države. Zbog toga je sljedeće godine izbačen iz lige te je prestao s radom.

Literatura[uredi | uredi izvor]