Autogol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Autogol je spostveni pogodak, kada igrač postigne gol za momčad protiv koje igra, davavši gol u korist drugog tima. Autogol je obično slučajni potez nastao usljed greške prilikom odbrane od napada drugog tima. Auto gol je najnezahvalniji čin u sportu. Auto gol se broji kao i regularni gol.

U nekim dijelovima svijeta, termin je postao metafora za bilo koju radnju koja se osobi, ili grupi obije o glavu. Nekada se upotrebom ovog termina nastoji ukazati osobi ili grupi da je zadovoljena pravda.

Nogomet[uredi | uredi izvor]

Auto gol je najčešća pojava u nogometu, koji nastaje nakon što je igrač ubacio loptu u mrežu golmana njegovog tima, na taj način je gol postigla suprotna momčad. Činjenica je da ukoliko je igrač dodirnuo loptu nekim dijelom tijela, te ona završila u golu, nakon što se odbila od njega, ne znači da se radi o auto golu. U slučaju da je igrač nastojao da loptu izbije iz kritične zone svoga gola i prilikom izbijanja lopte ona završi u njegovoj mreži, ta greška se prepisuje igraču kao auto gol.

Ostali sportovi[uredi | uredi izvor]

Do auto gola može doći i u drugim sportovima, među kojima je i Hokej na ledu, kao i hokej na travi, te američki i irski futbal. U košarci se radi o slučajnom ubačaju u sopstveni koš.

Važni trenuci vezani za auto golove[uredi | uredi izvor]

  • 1888. prvi auto gol koji je zabilježen u Nogometnoj ligi, postigao ga je Garshom Cox, nogometaš Aston Ville u susretu protiv Wolverhampton Wanderersa.
  • 1967.Gary Sparke, golman Leeds Uniteda je postigao auto gol, ispucavajući loptu u sopstvenog odbrambenog igrača, nakon čega je lopta završila u njegovoj mreži
  • 1977. Pat Kruse iz Torquay Uniteda je postigao najbrži auto gol u engleskom nogometu, nakon samo 6 sekundi meča.
  • 1978. Ernie Brandts je postao prvi igrač Svjetskog nogometnog prvenstva koji je postigao golove za svoj tim i protivnika, u susretu između Holandije i Italije.
  • 1994. Andres Escobar, odbrambeni igrač Kolumbije, postigao je auto gol u utakmici protiv Sjedinjenih Američkih Država, koja je završila rezultatom 2:1 za SAD. Na taj način su SAD-e otišle na Svjetsko prvenstvo umjesto Kolumbije. Mnogi smatraju da je auto gol bio motiv za samoubistvo ovog igrača 10 dana poslije utakmice
  • 1995. Stan Van Den Buys je postigao 3 auto gola u jednoj utakmici, igrajući za Germinal Ekeren; njegov tim je izgubio rezulatom 4:2 protiv Anderlechta.
  • 2001. U 27. minuti produžetaka nakon rezultata 4:4, odbrambeni igrač Deportivo Alavesa Delfi Geli je postigao zlatni gol, kojim je pobjedu dao Liverpoolu.