Avidije Kasije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gaj Avidije Kasije (Gaius Avidius Cassius, oko 130 – juli 175) bio je rimski vojskovođa i velikodostojnik, poznat kao jedini uzurpator u periodu Pet dobrih careva.

Rodio se u Kirosu u Siriji kao sin Gaja Avidija Heliodora, proslavljenog oratora i guvernera Egipta. Preko čukunbake Junije Lepide bio je direktni potomak prvog cara Augusta.

Istakao se u službi cara Marka Aurelija, kome je bio lični prijatelj. Kao komandant III galske legije je sudjelovao u ratu protiv Parta, prilikom čega je zauzeo Seleukiju i Ktesifon, odnosno dopro sve do Medije. Godine 160. je služio kao suffect konzul, od 161. do 163. kao guverner Sirije, da bi 166. bio imenovan za guvernera Egipta.

Na tom mjestu su ga mjestu godine 175. zatekle vijesti da je Marko Aurelije, koji je u to vrijeme vodio pohod protiv Markomana, bolestan, odnosno lažne vijesti o tome da je umro. Historičari špekuliraju kako je njih namjerno širila Markova supruga Faustina kako bi osigurala da Kasije odmah preuzme vlast i tako zaštiti svog 13-godišnjeg sina Komoda. Kasije se 3. maja proglasio carem, a tu je titulu nastavio koristiti čak i nakon što je doznao da je Marko Aurelije živ.

Marko Aurelije je ispočetka nastojao sakriti vijesti o pobuni od svojih trupa, a kada je to postalo nemoguće, Senat je Kasija proglasio narodnim neprijateljem. Marko Aurelije je poslije javno izrazio želju da se Kasije uhvati živ, odnosno nadu da neće izvršiti samoubistvo, kako bi mogao iskazati milost svom nekadašnjem prijatelju.

Kasije se - iako je kao guverner Egipta raspolagao sa strateškim resursima žita nužnog za prehranu Rima - ubrzo našao u nepovoljnom položaju, jer je Marcije Ver, guverner Kapadokije, iskazao odanost caru, a njegov primjer ubrzo slijedili i drugi guverneri i važniji komandanti. Svijest o tome je doprla i do Kasijevih pristaša, te je on ubijen od vlastitog centuriona. Kasijeva glava je poslana Marku Aureliju u Rim; on ju je, zgađen, odbio pogledati te umjesto toga naredio da se sahrani.

Bio je oženjen za Volusija Vetiju ili Volusiju Mecijanu s kojom je imao četvoro djece.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]