Backup

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Backup je proces u računarstvu koji se odnosi na izradu kopije podataka originalnog izvora za slučaj da se originalni izvor podataka ošteti ili izgubi. Podaci mogu biti datoteke ili/i programi.

Pohrana backupa[uredi | uredi izvor]

Backup se može pohraniti na magnetnim trakama, hard diskovima, CD, DVD i ostalim medijima za pohranu podataka. Pričuvni (backup) podaci se obično trebaju držati na više mjesta radi bolje sigurnosti, također moguće je držati podatke na nekom udaljenom internet serveru.

Backup sistema[uredi | uredi izvor]

Vrlo često se pribjegava backup-u kompletnog sistema, skupa sa svim podacima. Ovakav način backup-a se najčešće koristi za serverske sisteme, gdje je potrebno obezbijediti veoma brz povratak cjelokupnog sistema u radno stanje. Vrlo često se radi o RAID Mirroringu, odnosno postavljanju dva ili više hard diska na takav način da oba sadrže identične podatke. Ovo predstavlja prilično siguran način zaštite od fizičkog oštećenja hard diska, ali predstavlja potencijalnu opasnost ukoliko nekim slučajem dođe do zapisivanja podatka koji izazove pogrešku u radu sistema, jer u tom slučaju na sve diskove bude zapisan isti koruptiran podatak.

Strategije backupa[uredi | uredi izvor]

Velike kompanije, kojima je važna sigurnost podataka i ispravan i neprekidan rad sistema često pribjegavaju različitim strategijama backupa. Strategije koje se najčešće koriste su: Djed-Otac-Sin, Kule Hanoja, Inkrementirajući backup ili Metod Inkrementiranih medija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]