Backup

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Backup je proces u računarstvu koji se odnosi na izradu kopije podataka originalnog izvora za slučaj da se originalni izvor podataka ošteti ili izgubi. Podaci mogu biti datoteke ili/i programi.

Pohrana backupa[uredi | uredi izvor]

Backup se može pohraniti na magnetnim trakama, hard diskovima, CD, DVD i ostalim medijima za pohranu podataka. Pričuvni (backup) podaci se obično trebaju držati na više mjesta radi bolje sigurnosti, također moguće je držati podatke na nekom udaljenom internet serveru.

Backup sistema[uredi | uredi izvor]

Vrlo često se pribjegava backup-u kompletnog sistema, skupa sa svim podacima. Ovakav način backup-a se najčešće koristi za serverske sisteme, gdje je potrebno obezbijediti veoma brz povratak cjelokupnog sistema u radno stanje. Vrlo često se radi o RAID Mirroringu, odnosno postavljanju dva ili više hard diska na takav način da oba sadrže identične podatke. Ovo predstavlja prilično siguran način zaštite od fizičkog oštećenja hard diska, ali predstavlja potencijalnu opasnost ukoliko nekim slučajem dođe do zapisivanja podatka koji izazove pogrešku u radu sistema, jer u tom slučaju na sve diskove bude zapisan isti koruptiran podatak.

Strategije backupa[uredi | uredi izvor]

Velike kompanije, kojima je važna sigurnost podataka i ispravan i neprekidan rad sistema često pribjegavaju različitim strategijama backupa. Strategije koje se najčešće koriste su: Djed-Otac-Sin, Kule Hanoja, Inkrementirajući backup ili Metod Inkrementiranih medija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]