Bazilika Julija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa Rimskog foruma. Bazilika Julija u donjem lijevom uglu

Bazilika Julija (latinski:Basilica Iulia) je bazilika izgrađena na rimskom forumu na mjestu bazilike Sampronije pored Svetog puta. Bazilika je izgrađena u vrijeme kasne rimske republike od 54. p. n. e. za vrijeme vladavine Julija Cezara. Poslije toga je još dva puta restaurirana 12. n. e. i 284. n. e.

Bazilika je bila pravougaonog oblika 100 m široka i 49 m duboka. Centralni brod je bio okružen duplim redovima stubova i galerija (terasama) na sve četiri strane. U podstrehi su se nalazili prozori koji su propuštali prirodnu svijetlost u centralni brod. Vanjski zidovi su bili obloženi mramorom. Zidno ugrađeni dorski stubovi su uklopljavali lučne prolaze na lođama hodnika i na terasama. U kasnijoj dupuni na južnoj strani objekta bile su izgrađene poslovne radnje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]