Benelli M4

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Benelli M4
Upotreba
U službi1999. - danas
Korisnici Italija
Proizvodnja
ProizvođačBenelli Armi S.p.A.
Opis oružja
Težina3,82 kg
Dužina885 mm
Dužina cijevi470 mm
Kalibar12 gauge (18,5 mm)
Vrsta operacijePlinsko samopunjenje
Domet50,2 m
Spremnik municije5+1 patrona (civilna verzija) i 7+1 (vojna verzija)
Brzina paljbe625 metaka u minuti

Benelli M4 (još znan kao Benelli M1014) je italijanska poluautomatska borbena sačmarica koju proizvodi italijanska vojna firma Benelli Armi S.p.A..

Dizajn[uredi | uredi izvor]

M4 Super 90 je prva sačmarica koja djeluje na plinski mehanizam koju je napravio Benelli. Sačmarica radi na posve novoj, posebnoj metodi zvanoj "auto-regulirajuća plinska operacija" (ARGO sistem). Dizajn koristi 2 klipa od nehrđajućeg čelika koji se sami čiste i smješteni su neposredno ispred komore za suprotno-rotirajućim izbacivačem (bolt), čime se eliminira potreba za složenim mehanizmima koji se obično koriste na drugim plinsko-pogonjenim oružjima. M4 Super 90 ostvaruje visok nivo pouzdanosti zbog jednostavnosti ARGO sistema. ARGO je kratko-udarni sistem koji obuhvata samo 4 dijela (2 simetrične pripone koje sadrže 2 čelična klipa koji djeluju na plin).

Posebne karakteristike[uredi | uredi izvor]

Američki marinci pucaju iz M1014 sačmarica tokom upoznavanja na vojnom brodu USS Blue Ridge.

M1014 je oružje s modularnim sklopovima koji omogućuju korisniku da razmjenjuje i stavlja razne dodatke (npr. cijev, usadnik, nišan itd.) bez upotrebe alata.

Izdržljivost[uredi | uredi izvor]

Čelični dijelovi sačmarice su fosfatizirani u crno za zaštitu od korozije dok su aluminijski dijelovi jako eloksirani. To smanjuje vidljivost oružja tokom noćnih misija. Oružje također zahtjeva malo održavanja i djeluje u svim vremenskim uvjetima.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]