Benelli M4

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Benelli M4
Benelli m4 2.jpg
Upotreba
U službi 1999. - danas
Korisnici Italija
Proizvodnja
Proizvođač Benelli Armi S.p.A.
Opis oružja
Težina 3,82 kg
Dužina 885 mm
Dužina cijevi 470 mm
Kalibar 12 gauge (18,5 mm)
Vrsta operacije Plinsko samopunjenje
Domet 50,2 m
Spremnik municije 5+1 patrona (civilna verzija) i 7+1 (vojna verzija)
Brzina paljbe 625 metaka u minuti

Benelli M4 (još znan kao Benelli M1014) je italijanska poluautomatska borbena sačmarica koju proizvodi italijanska vojna firma Benelli Armi S.p.A..

Dizajn[uredi | uredi izvor]

M4 Super 90 je prva sačmarica koja djeluje na plinski mehanizam koju je napravio Benelli. Sačmarica radi na posve novoj, posebnoj metodi zvanoj "auto-regulirajuća plinska operacija" (ARGO sistem). Dizajn koristi 2 klipa od nehrđajućeg čelika koji se sami čiste i smješteni su neposredno ispred komore za suprotno-rotirajućim izbacivačem (bolt), čime se eliminira potreba za složenim mehanizmima koji se obično koriste na drugim plinsko-pogonjenim oružjima. M4 Super 90 ostvaruje visok nivo pouzdanosti zbog jednostavnosti ARGO sistema. ARGO je kratko-udarni sistem koji obuhvata samo 4 dijela (2 simetrične pripone koje sadrže 2 čelična klipa koji djeluju na plin).

Posebne karakteristike[uredi | uredi izvor]

Američki marinci pucaju iz M1014 sačmarica tokom upoznavanja na vojnom brodu USS Blue Ridge.

M1014 je oružje s modularnim sklopovima koji omogućuju korisniku da razmjenjuje i stavlja razne dodatke (npr. cijev, usadnik, nišan itd.) bez upotrebe alata.

Izdržljivost[uredi | uredi izvor]

Čelični dijelovi sačmarice su fosfatizirani u crno za zaštitu od korozije dok su aluminijski dijelovi jako eloksirani. To smanjuje vidljivost oružja tokom noćnih misija. Oružje također zahtjeva malo održavanja i djeluje u svim vremenskim uvjetima.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]