Bergelmir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Za Saturnov mjesec, pogledajte Bergelmir (mjesec).

Prema nordijskoj mitologiji, Bergelmir je bio mrazni div, jedan od prvih divova. Bio je sin diva Þrúðgelmira te tako unuk primordijalnog diva Ymira, koji je poznat i kao Aurgelmir.[1]

Najpoznatija priča o općem potopu jeste ona biblijska, o Nuhu, kojeg je moguće usporediti s Bergelmirom.

Prema Gylfaginningu (dio Mlađe Edde), Bergelmir i njegova supruga bili su jedini divovi koji su preživjeli veliki potop, do kojeg je došlo nakon šta su bog Odin i njegova braća ubili Ymira. Ymirova krv je bila voda, ali su Bergelmir i njegova supruga bili spašeni tako što su se popeli na predmet te su postali preci novih mraznih divova.

Po svemu sudeći, Snorri Sturluson − koji je sastavio ili napisao Mlađu Eddu − bio je pod uticajem judeo-kršćanske mitologije te je stoga predstavio Bergelmira sličnog Nuhu,[2] koji je spomenut u Bibliji i Kuranu kao praotac ljudi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Poema Vafþrúðnismál (dio Starije Edde): "Þrúðgelmir je bio njegov [Bergelmirov] otac, a Aurgelmir njegov [Bergelmirov] dedo."
  2. ^ Fulk, R. D. (1989). "An Eddic Analogue to the Scyld Scefing Story". The Review of English Studies, New Series, 40 (159): 313–322, doi:10.1093/res/xl.159.313.