Idi na sadržaj

Better Call Saul

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Better Call Saul
Izvorni naslovBetter Call Saul
Žanrovi
Scenarij
Režiseri
Glumci
Kompozitor muzičke temeLittle Barrie
KompozitorDave Porter
PorijekloSAD
Originalni jeziciEngleski, španski, njemački
Br. sezona6
Br. epizoda63
Produkcija
Izvršni producenti
Producenti
LokacijeAlbuquerque, New Mexico
Kinematografija
Trajanje41–60 minuta
DistributerSony Pictures Television
Emitiranje
Format slike
Format tona5.1
PremijeraSAD
Emitiranje8. februar 2015.
Hronologija
PrethodnoBreaking Bad
PovezanoTalking Saul
Vanjski linkovi
Profil na IMDb-ju

Better Call Saul je američka dramska kriminalistička televizijska serija, televizijske stanice AMC, sa elementima crnog humora u produkciji Vinca Gilligana i Petera Goulda. Serija je spin-off američke kriminalističke TV-serije Breaking Bad snimane od 2008-2013. Serija, o advokatu Jamesu McGillu, koji kasnije uzima ime Saul Goodman, po ideji Petera Goulds za drugu sezonu serije Breaking Bad, prikazuje kao prequel uspon Jamesa McGilla šest godina prije nego što je upoznao Waltera White, glavnog junaka serije Breaking Bad.[5] Prikazivanje serije je započelo 8. februara 2015. na američkoj televiziji AMC, a od iste godine dostupna je na Netflixu. Pored mnogobrojnih nominacija za TV-nagrade, serija je dobila nagrade: Peabody Award, 23 Primetime Emmy Awards, sedam Writers Guild of America Awards, pet Critics' Choice Television Awards,  Screen Actors Guild Award i dva Zlatna globusa.

Radnja[uredi | uredi izvor]

1. sezona[uredi | uredi izvor]

Radnja serije odvija se u 2002. godini. James Morgan "Jimmy" McGill (Bob Odenkirk) je neuspješni, slabo plaćeni advokat u Albuquerqueju, koji kao branitelj na sudu preživljava sa malim honorarima, a slučajeve dodijeljene od strane državnog tužilaštva, obrađuje ispod etičkih advokatskih normi. Osim toga brine se za svoga starijeg brata Charlesa "Chucka" McGilla (Michael McKean), bivšeg uspješnog advokata, koji nakon psihičkog sloma samodijagnosticira senzibiltet na električnu struju i magnetno zračenje. Chuck živi u svojoj kući, potpuno zamračenoj bez struje, a Jimmy mu donosi hranu, novine i led kojim hladi namirnice. Chuck je vodio sopstvenu uspješnu advokaturu po nazivom "Hamlin, Hamlin, McGill (HHM)", koju je usljed bolesti ostavio partneru Howardu Hamlinu (Patrick Fabian). Jimmy vodi privatni mali rat protiv Howarda Hamlina, ali uglavnom gubi. No, u svemu ga podržava stara prijateljica, takođe advokat u HHM-u Kimberley "Kim" Wexler (Rhea Seehorn).

Retrospektivno se u toku sezone, otkriva da je Jimmy, inače porijeklom iz okoline Chicaga, ranije se održavao u životu sitnim prevarama kao Slippin' Jimmy. Završivši u zatvoru u Ciceru u Illinoisu, zbog više optužbi, te zbog slučaja "Chicago Sunroof" biva registrovan kao seksualni prijestupnik, Chuck mu nudi da će mu biti branitelj, ali pod uslovom da se vrati normalnom životu. Jimmy izlazi iz zatvora i Chuck ga zapošljava kao ispomoć u svojoj advokaturi, za pomoć pri kopiranju dokumenata i raznošenju pošte. Istovremeno upisuje studij na dalijinu, na Univerzitetu u Američkoj Samoi, te dobija advokatsku licencu. Chuck ga i dalje ne zapošljava kao advokata, pod izgovorom da je njegov partner Howard protiv. Jimmy postaje samostalni advokat, a svoje slučajeve i većinu svojih problema usljed nedostatka novca, rješava metodama koje graniče sa legalnošću, te dolaze i u konflikt sa zakonom.

Istovremeno se prati i priča o Michaelu "Miku" Ehrmantrautu (Jonathan Banks), koji radi na naplati parkinga ispred suda u Albuquerqueju. Isprva se on i Jimmy ne slažu, uglavnom jer Jimmy pokušava da ne plati parking, ali se vremenom bolje upoznaju, kada Mike zamoli Jimmyja da mu pomogne na sudu, jer je optužen kao bivši policajac za ubojstvo dvojice korumpiranih policajaca, ubica njegovog sina, također policajca. Nakon ubistva sina, Mike se brine o svojoj snahi Stacey Ehrmantraut (Kerry Condon) i maloj unuki Kaylle.

U staračkom domu Sandpiper Crossing, Jimmy otkriva prevaru i otuđivanje novaca od štićenika doma, koji su uglavnom njegovi klijenti kojima sastavlja testamente. Našavši u smeću uništene izrezane račune iz arhive, istražuje zajedno sa Chuckom, i otkriva pronevjeru novca. Dolazeći u sukob sa odvjetničkom kancelarijom Schweikart & Cokel, Chuck se kratko vraća u svoju advokaturu, pomađe Jimmyju, a Jimmy se i dalje nada da će započeti karijeru u HHM-u, ali zbog protivljenja Howarda Hamlina, Jimmy razočaran odlazi u posjetu kod prijatelja iz mladosti Marca Pasternaka (Mel Rodriguez) u Cicero. Iz prisjećanja na prošle dane, zajedno ponavljaju svoje male prevare, a u jednoj prevari Marco umire od srčanog infarkta i Jimmy se vraća u Albuquerqui. Kasnije saznaje da je zapravo Chuck uvijek bio protiv njegovog zapošljavanja, jer je smatrao da je nemoralno da Jimmy zbog svoje kriminalne prošlosti zastupa klijente njegove advokature.

2. sezona[uredi | uredi izvor]

3. sezona[uredi | uredi izvor]

4. sezona[uredi | uredi izvor]

5. sezona[uredi | uredi izvor]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Jensen, Jeff (28. 1. 2015). "Better Call Saul". Entertainment Weekly (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 3. 2020.}
  2. ^ Meslow, Scott (10. 4. 2017). "Better Call Saul Is Finally Becoming Breaking Bad". GQ (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 3. 2020.
  3. ^ Lowry, Brian (21. 1. 2015). "TV Review: 'Better Call Saul'". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 3. 2020.
  4. ^ Thomas, Kaitlin (2. 8. 2018). "Better Call Saul Has Evolved Into One of TV's Greatest Tragedies". TV Guide (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 3. 2020.
  5. ^ "Breaking Bad Spinoff Series Better Call Saul Confirmed". www.ign.com (jezik: engleski). 11. 9. 2013. Pristupljeno 11. 3. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]