Bitka kod São Mameda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bitka kod São Mamedea
Srednji vijek
Datum 24. juni 1128.
Lokacija São Mamede, Portugal
Ishod Pobjeda Afonsa Henriquesa
Sukobljene strane
Afonso Henriques Theresa od Leona
Komandanti
Afonso Henriques Theresa
Fernando Perez

Bitka kod São Mamedea (24. juni 1128.) vođena je između grofa Afonsa Henriquesa s jedne, te njegove majke grofice Therese od Leona i Fernanda Pereza de Trave s druge strane.[1]

Do sukoba između majke i sina došlo je godinu dana nakon što je kralj Leona Alfonso VII zauzeo Portugal, svrgnuo Theresu i za novog grofa i vazalnog vladara postavio Afonsa. Godinu dana kasnije kada je Theresa digla ustanak, Afonsu su se priključili mnogi portugalski plemići koji su htjeli nezavisnost Portugala od Leona. Afonso je uz njihovu pomoć porazio Theresu te tako stečeni politički kapital iskoristio kako bi se već 1129. proglasio "knezom", a 1139. kraljem Portugala, što je Alfonso 1143. priznao sporazumom u Zamori. Zbog toga se ova bitka smatra jednim od najznačajnijih događaja u historiji Portugala.

Reference[uredi | uredi izvor]