Bob Geldof

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bob Geldof
Example alt text
Rođenje

5. oktobar 1951.

Dun Laoghaire, Irska

Robert 'Bob' Frederick Zenon Geldof, (5. oktobar 1951. u Dun Laoghaire, Irska) je irski muzičar.

Roditelji su mu bili irskog i belgijskog porijekla. Išao je na Blackork Collage, u blizini Dublina. Prije osnivanja grupe Boomtown Rats u Vankuveru (Kanada) radio je kao muzički novinar u nedjeljnim novinama Georgia Straight. Vratio se u Irsku i postao pjevač sastava Boomtown Rats 1978. Njihov prvi singl bio je "Rat Trap", a drugi daleko poznatiji "Tell me why I don't like Mondays". Boomtown Rats su bili poznati kao punk/new wave grupa u Britaniji od osnivanja 1977. do raspada 1986.

Bob Geldof je vjerovatno najpoznatiji po organizovanju koncerta Live Aid za opraštanje dugova državama Afrike. Kada je vidio dokumentarni film o siromaštvu u Etiopiji, otputovao je u Afriku. Odmah po povratku u Englesku okupio je najveće engleske pop zvijezde pod imenom Band Aid i snimio najprodavaniji britanski singl ikada- "Do they know it's christmas".

13. juna 1985. organizovao je ponovo humanitarni koncert Live Aid. Koncerti u Londonu, Engleska i Philadelphiji, SAD, održani su u isto vrijeme. Bob Geldof je dobio titulu Sir od engleske kraljice Elizabete. Autobiografija Boba Geldofa je postala najprodavanija knjiga u Engleskoj.

Poslije raspada grupe Boomtown Rats Bob Geldof je počeo solo karijeru. Njegov prvi album "Deep in heart of nowhere" bio je mnogo tradicionalniji rock od Boomtown rats-a. Na albumu gost je bio Eric Clapton.

U ljeto 2005. godine organizovao je koncert Live8 koji je održavan u 8 gradova istovremeno. Na koncertu su nastupali i izvođači sa Live Aid-a ali i neke nove zvijezde. Tri milijarde ljudi je događaj pratilo preko TV-a.