Bob Geldof

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bob Geldof
Geldof 2009.
Rođenje (1951-10-05) 5. oktobar 1951 (72 godine)
Dun Laoghaire, Irska
Godine aktivnosti1975.–sada
Supružnik/ciPaula Yates (1986–1996)
Jeanne Marine (2015–trenutno)

Robert 'Bob' Frederick Zenon Geldof, (5. oktobar 1951. u Dun Laoghaire, Irska) je irski muzičar.

Roditelji su mu bili irskog i belgijskog porijekla. Išao je na Blackork Collage, u blizini Dublina. Prije osnivanja grupe Boomtown Rats u Vankuveru (Kanada) radio je kao muzički novinar u nedjeljnim novinama Georgia Straight. Vratio se u Irsku i postao pjevač sastava Boomtown Rats 1978. Njihov prvi singl bio je "Rat Trap", a drugi daleko poznatiji "Tell me why I don't like Mondays". Boomtown Rats su bili poznati kao punk/new wave grupa u Britaniji od osnivanja 1977. do raspada 1986.

Bob Geldof je vjerovatno najpoznatiji po organizovanju koncerta Live Aid za opraštanje dugova državama Afrike. Kada je vidio dokumentarni film o siromaštvu u Etiopiji, otputovao je u Afriku. Odmah po povratku u Englesku okupio je najveće engleske pop zvijezde pod imenom Band Aid i snimio najprodavaniji britanski singl ikada- "Do they know it's christmas".

13. juna 1985. organizovao je ponovo humanitarni koncert Live Aid. Koncerti u Londonu, Engleska i Philadelphiji, SAD, održani su u isto vrijeme. Bob Geldof je dobio titulu Sir od engleske kraljice Elizabete. Autobiografija Boba Geldofa je postala najprodavanija knjiga u Engleskoj.

Poslije raspada grupe Boomtown Rats Bob Geldof je počeo solo karijeru. Njegov prvi album "Deep in heart of nowhere" bio je mnogo tradicionalniji rock od Boomtown rats-a. Na albumu gost je bio Eric Clapton.

U ljeto 2005. godine organizovao je koncert Live8 koji je održavan u 8 gradova istovremeno. Na koncertu su nastupali i izvođači sa Live Aid-a ali i neke nove zvijezde. Tri milijarde ljudi je događaj pratilo preko TV-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]