Bobby Jindal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bobby Jindal
55. guverner Louisiane
Vrijeme na vlasti
14. januar 2008. - 11. januar 2016.
PrethodnikKathleen Blanco
NasljednikJohn Bel Edwards
Predstavnik u Predstavničkom domu SAD iz 1. distrikta Louisiane
Vrijeme na vlasti
3. januar 2005. – 14. januar 2008.
PrethodnikDavid Vitter
NasljednikSteve Scalise
Rođenje
Piyush "Bobby" Jindal

(1971-06-10) 10. juni 1971 (52 godine)[1]
Baton Rouge, Louisiana, Sjedinjene Američke Države
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
Porodica
SuprugaSupriya Jolly
Djeca3
ObrazovanjeUniverzitet Brown
New College, Oxford
Vjerakatoličanstvo
Potpis
Veb-sajthttp://www.gov.louisiana.gov/

Piyush "Bobby" Jindal je američki političar, koji je vršio dužnost, 55. po redu, guvernera savezne države Louisiana i potpredsjednika udruženja republikanskih guvernera.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jindal je rođen u gradu Baton Rouge, Louisiana u porodici imigranata iz Indije. Prije angažmana u politici, Jindal je studirao biologiju i javnu politiku na Univerzitetu Brown od 1988. do 1991. godine. Zatim je studirao političke nauke na New College, Oxford. Radio je za kompaniju McKinsey & Company. Guverner Murphy Foster je 1996. godine imenovao Jindala za sekretara Ministarstva zdravstva i bolnica Louisiane te 1999. godine kao predsjednika sistema Univerziteta Louisiane. Dvije godine kasnije, 2001. Jindal je postavljen za savjetnika Tommyja Thompsona, ministra zdravstva i socijalnih usluga u vladi SAD za vrijeme predsjednika George W. Busha.

Prvi put se kandidirao za guvernera Louisiane 2003. godine te osvojio većinu u primarnim nestranačkim izborima, međutim na općim izborima izgubio je u borbi protiv demokrate Kathleen Blanco. Nakon toga, uspio je ući u Predstavnički dom Kongresa SAD na izborima 2004. godine. Kao drugi amerikanac indijskog porijekla u historiji Kongresa SAD, po drugi put je izabran u Kongres 2006. godine. Ponovno se kandidira za mjesto guvernera Louisiane 2007. godine i sada uspjeva dobiti većinu glasova. Na istu funkciju je ponovno izabran i na guvernerskim izborima 2011. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]