Bojler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bojler

Bojler je zatvorena posuda u kojoj se voda ili neka druga tečnost zagrijava pod pritiskom. Nakon toga topla tečnost cirkuliše izvan bojlera i koristi se u razne svrhe.

Konstrukcija bojlera je većinom od čelika, bakra ili željeza. Izvor toplote može biti sagorjevanje drveta, uglja ili drugih goriva. Električni bojleri iskorištavaju otpor za zagrijavanje. Moguće je koristiti i nuklearnu fuziju.

Tipovi bojlera su: a) bojleri koji u sredini cijevi imaju sistem za zagrijavanje a voda koja se zagrijava je izvan cijevi. b) bojleri koji u sredini cijevi imaju vodu koju treba zaagrijati a izvor toplote je izvan nje c) primitivni bojleri bez cijevi a vatra zagrijava jednu stranu posude s vodom.

Bojleri sa produženim zagrijavanjem[uredi | uredi izvor]

Većina bojlera zagrijava vodu dok ne proključa i koristi paru pod tom novonastalom temperaturom. Bojleri sa produženim zagrijavanjem zagrijavaju vodu dok ne proključa, a onda zagrijavaju i paru posebnim grijačem. Ovako visoke temperature mogu smanjiti cjelokupnu termalnu efikasnost čitavog predmeta jer veća temperatura pare zahtjeva višu temperaturu ispusnih gasova. Glavna prednost ovog tipa bojlera je izdvajanje toplote iz pare bez stvaranja kondenzacije i tako sprečavaju štetu na cijevima i lopaticama turbine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]