Bojni čekić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bojni čekić

Bojni čekić ili ratni čekić je primitivno ratno oružje namenjen za blisku borbu. Ratni i običan čekić su vrlo slični, sastoje se od drške i glave. Drška može biti različitih dužina, najduža je približno jednaka helebardi, a najkraća je približno jednaka buzdovanu. Dugački čekići takozvani “polearms” (oružje od motke) namjenjeni su za upotrebu protiv konjice, dok se kraći koriste za blisku borbu mada i konjanici koriste kraće.

Kasniji čekići su obično imali šiljak na jednoj strani glave na ovaj način dosta se poboljšala efikasnost čekića. Ratni čekić je mogao da zada strahovito jak udarac u metu, a naročito kada je postavljen na motku, i udarcem je mogao da nanese štetu tijelu a da pritom ne mora probije oklop, što je u to vrijeme bila odlična prednost. Šiljak na drugoj strani glave mogao se koristiti tako što je mogao da zahvati neprijateljski oklop, štit ili uzde od konja, a može biti korišten i za direktan udarac koji je probijao skoro sve vrste oklopa. Protiv konjice je korišten tako što su se udarale noge od konja što bi dovelo do pada konjanika gde je bio laka meta.

Najpoznatiji ratni čekić je čekić po imenu “Mjolnir”, to je oružje čuvenog nordijskog boga Tora.

Bog Tor ratuje sa titanima

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]