Bolnica Sveti Conal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Bolnica Sveti Conal
Zvanični naziv: St. Conal's Hospital
Država Irska
Provincija Alster
Okrug: Donegal
Osnovana: 1866.
Adresa: Letterkenny
Telefon: ++ 353 (0)74 912-10-22

Bolnica Sveti Conal (St. Conal's Hospital, irski: Ospidéal Naomh Conaill) je psihijatrijska bolnica u Letterkenny-ju, Okrug Donegal, Irska. Nalazi se u blizini gradskog parka u Letterkenny-ju pored Opće bolnice (Letterkenny General Hospital) . Jedina je psihijatrijska bolnica u okrugu Donegal.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zgradu je u viktorijanskom stilu projektovao arhitekta George Wilkinson, Englez zaposlen u povjerenstvu za siromašne. Zgrada je projektovana za 300 pacijenata. Završena je 1866. i koštala je oko 37000 funti.

Sveti Conal je bila ustanova koja se sama održavala. Bolnička farma je obezbjeđivala bolnicu krompirom, mlijekom od 60 rasnih krava i mesom iz svoje klaonice. Dulumi bolničke zemlje su rasli pod povrćem. Sav posao na farmi su radili pacijenti. Hrana im je dovožena u prikolici koju je vukao magarac i jeli su je pod tri drvene nadstrešnice

Broj pacijenata je neprekidno rastao izmedju 1860 i 1900. Bilo je potrebno proširiti kapacitete bolnice. 1912. je podignuto zdanje ili kako se jos zove Nova zgrada. Bolnicka kapela je podignuta u neonormanskom stilu 1930-ih. Bolnica je najviše imala 800 pacijenata. 1960-ih je u bolnici bilo zaposleno skoro 500 ljudi.

Puno pažnje se pridavalo bezbjednosti. Sva vrata su bila zaključana, a prozori su se mogli otvoriti samo 13 centimetara. Bolnicu su od ostalog svijeta odvajali zid visine 3 metra i kapije. Kapije su zaključavane i danju i noću. Bile su sinonim za bolnicu sve dok se 1960-ih teretni kamion nije zabio u njih.

U kasnim 1950-im i 1960-im Sveti Conal je imao tri fudbalska tima i tim u galskom fudbalu. Bolnica je 1964. osvojila irsko bolničko prvenstvo u galskom fudbalu. U finalu su pobijedili Psihijatrijsku bolnicu Waterford (Waterford Psychiatric Hospital). Bolničko fudbalsko igralište postoji i danas.

Danas se u zgradi nalazi zubarska klinika, fizioterapijsko odjeljenje i odjeljenje za mentalno zdravlje. U bolnici postoji i biblioteka. U ponedeljak, 27. avgusta 2007. je u zgradi izbio požar.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

http://www.letterkennyguide.utvinternet.com/stconals.htm