Boots Group

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Boots Group
Vrsta Holding
Industrija Farmaceutska industrija
Osnovano 1849
Osnivač(i) John Boot
Sjedište Ujedinjeno Kraljevstvo London, UK
Ključne osobe Stefano Pessina
Proizvodi Lijekovi, kozmetika
Prihod 5,0274 milijarde GB£ (31. mart 2006)
Zaposleni oko 100.000
Fusnote / reference
2006 se spojila sa kompanijom Alliance UniChem Plc. te promijenila naziv u Alliance Boots

Boots Company PLC poznata i samo kao Boots je dominantna farmaceutska kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa velikim lancem podružnica po cijeloj Britaniji. U julu 2006 godine, zbog pojačanog pritiska i jake konkurencije, pripaja se Alliance UniChem Plc. kompaniji i mijenja ime u Alliance Boots, te postaje njena podružnica.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kompaniju Boots je osnovao John Boot u Nottinghamu 1849 godine, te ju je kasnije njegov sin Jesse transformisao u nacionalni lanac i vodeću farmaceutsku i kozmetičku kompaniju. U vrijeme Prvog svjetskog rata postojalo je preko 500 dućana u vlasništvu kompanije. Tokom 1920tih Jesse Boot prodaje svoju firmu američkoj American United Drug Company, međutim zbog teških ekonomskih prilika u Sjevernoj Americi, ponovno je otkupljuje John Boot, sin Jessea 1933 godine.[1]. Tokom 1960tih kompanija kupuje veoma jaku firmu Timothy Whites and Taylors Ltd te tako postaje vlasnik preko 1.500 dućana i prodavnica od kojih su mnoge bile u SADu. Danas, pravni nasljednik Bootsa - Alliance Boots group posjeduje preko 3.000 prodavnica.

Jedna od prodavnica Boots u južnom Londonu

Boots je i danas poznata kao kompanija koja je prva razvila ibuprofen, lijek za smirivanje upala i bolova, a preko svoje podružnice Boots Healthcare International proizvodila je i svjetski poznate marke poput Clearasil, Nurofen, Optrex i Strepsils, ali je 2005 ovu svoju podružnicu prodala holandskoj firmi Reckitt Benckiser za 1,936 milijarde funti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Interwar retail internationalization: Boots under American ownership, International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, 7(2), 1997