Boots Group

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Boots Group
VrstaHolding
IndustrijaFarmaceutska industrija
Osnovano1849
Osnivač(i)John Boot
SjedišteUjedinjeno Kraljevstvo London, UK
Ključne osobeStefano Pessina
ProizvodiLijekovi, kozmetika
Prihod5,0274 milijarde GB£ (31. mart 2006)
Zaposlenioko 100.000
Fusnote / reference
2006 se spojila sa kompanijom Alliance UniChem Plc. te promijenila naziv u Alliance Boots

Boots Company PLC poznata i samo kao Boots je dominantna farmaceutska kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa velikim lancem podružnica po cijeloj Britaniji. U julu 2006 godine, zbog pojačanog pritiska i jake konkurencije, pripaja se Alliance UniChem Plc. kompaniji i mijenja ime u Alliance Boots, te postaje njena podružnica.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kompaniju Boots je osnovao John Boot u Nottinghamu 1849 godine, te ju je kasnije njegov sin Jesse transformisao u nacionalni lanac i vodeću farmaceutsku i kozmetičku kompaniju. U vrijeme Prvog svjetskog rata postojalo je preko 500 dućana u vlasništvu kompanije. Tokom 1920tih Jesse Boot prodaje svoju firmu američkoj American United Drug Company, međutim zbog teških ekonomskih prilika u Sjevernoj Americi, ponovno je otkupljuje John Boot, sin Jessea 1933 godine.[1]. Tokom 1960tih kompanija kupuje veoma jaku firmu Timothy Whites and Taylors Ltd te tako postaje vlasnik preko 1.500 dućana i prodavnica od kojih su mnoge bile u SADu. Danas, pravni nasljednik Bootsa - Alliance Boots group posjeduje preko 3.000 prodavnica.

Jedna od prodavnica Boots u južnom Londonu

Boots je i danas poznata kao kompanija koja je prva razvila ibuprofen, lijek za smirivanje upala i bolova, a preko svoje podružnice Boots Healthcare International proizvodila je i svjetski poznate marke poput Clearasil, Nurofen, Optrex i Strepsils, ali je 2005 ovu svoju podružnicu prodala holandskoj firmi Reckitt Benckiser za 1,936 milijarde funti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Interwar retail internationalization: Boots under American ownership, International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, 7(2), 1997