Botafogo (Rio de Janeiro)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lua.png

Botafogo je četvrt Rio de Janeira; nalazi se u južnoj zoni grada i uglavnom je naseljava srednja klasa grada. Botafogo leži na brežuljcima Mundo Novo, Santa Marta (gdje se dodiruje sa četvrti Laranjeiras) i Morro de São João (koje ga odvaja od Copacabane). Četvrt je dobila ime po nekadašnjem kolonijalnom vlasniku cijelog dijela zemlje na kojoj se sada nalazi, João Pereira de Sousa Botafogo. Botafogo bukvalno znači zapaliti i u vezi je sa italijanskim prezimenom 'Buttafuoco'.

Plaže Botafoga se nalaze unutar Guanabara zaljeva, koji ih štiti od otvorenog okeana sa poluotokom Urca i Šećernom Glavom. Osim plaža, u Botafogu je zanimljiv i muzej indijanaca - Museu do Índio, koji se nalazi u kući Ruia Barbose, naučnika čija su područja zanimanja bila historija i kultura najvećih grupacija domorodaca Brazila.

Najveći nogometni klub u Rio de Janeiru se također zove Botafogo.