Bozorg Alavi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bozorg Alavi
Rođenje

2. februar 1904.

Teheran, Iran
Smrt

18. februar 1997.

Berlin, Njemačka

Bozorg Alavi (بزرگ علوی na perzijskom) (2. februar 1904. – 18. februar 1997.) je bio značajan iranski pisac i politički intelektualac. 1940. je osnovao komunističku partiju Tudeh Partija i ostatak života je proveo kao izgnanik u Njemačkoj. Najznačajnije djelo mu je roman Cheshmhayash (Njene oči) koji je prvenstveno 1952 bio objavljen u Iranu, a kasnije zabranjen.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Teheranu u Iranu pod imenom Seyyed Mojtaba Alavi. Otac mu je bio politički aktivista koji je učestvovao u ustavnoj revoluciji 1906. i objavljivao list Kaveh.

Nakon završene škole u Teheranu poslali su njega i njegovog brata u Berlin na studij. Vratio se u Iran 1927. i tu je podučavao njemački jezik. Sprijateljio se sa Sadegh Hedayatom i uključio se u političke skupove zbog čega je 1937. završio u zatvoru. Iako je tvrdio da nije bio politički aktivista nego da je samo prisustvovao sastancima obrazovanih ljudi koji su između ostalog čitali komunistička djela, bio je osuđen na 7 godina, ali pušten nakon 4 godine zatvora. Nakon puštanja objavio je dvije knjige na tu tematiku i osnovao komunističku partiju poznatu kao Tudeh Partija. Kada je ponovo došlo do promjene političke vlasti i hapšenja mnogih političkih aktivista, Alavi se zadesio u Njemačkoj. Radio je kao profesor na Univerzitetu. Ostao je tu i nakon što mu je bilo omogućeno da se vrati u svoju zemlju, koju je nakon toga samo posjećivao. Umro je 1997. u Berlinu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]