Burhan el-Islam el-Zarnudži

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rukopis djela el-Zarnujia Uputstvo za učenika:Metod učenja

Burhan el-Islam el-Zarnudži je bio muslimanski učenjak i autor proslavljenog pedagoškog djela Ta'līm al-Muta'allim-īarīq at-Ta'-allum (na bos.:Uputstvo za učenika: Metod učenja)

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ne postoji mnogo pouzdanih podataka o ovom učenjaku, pogotovo o ranom periodu njegovog života. Ne zna se kada je rođen ali se zna da je rođen i da je živio u mjestu Zarnuju, poznatom gradu u blizini velike rijeke Amu Darja, na području današnjeg Turkmenistana. Burhan el-Din (dokaz vjere) ili Burhan el-Islam (dokaz pripadnosti islamu) koji se često o ovom učenjaku navode u literaturi su ustvari bili samo njegovi nadimci dok se u nekim zbirkama biografija kao njegovo ime navodi El-Nu'man ibn Ibrahim. U knjizi Alam al Zirikli od Muizzuddina, kao njegovo pravo ime navodi se Nu’man bin Ibrahim bin Khalil al Zarnuji.[1]

Studirao je kod mnogih šejhova, uključujući: šejha Burhān al-Dīn 'Alī ibn Abī Bakr al-Marghīnānīja, autora El-Hidaje, šejha Abu al-Muhamid Qawaduddin Hammad ibn Ibrahim al-Saff; velikog šejha Hasan ibn Mansur Qadiykhanija i drugih.

Također nije poznat ni datum njegove smrti ali se za razliku od datuma rođenja mnogi slažu da je to bilo 1223. godine odnosno 620. godine po hidžri. Kao mjesto smrti navodi se današnji uzbečki grad Buhara, jedan od tadašnjih centara kulture i umjetnosti i važan grad tokom Zlatnog doba islama.

Djela[uredi | uredi izvor]

S obzirom na nedostatak biografskih podataka o Zarnujiu nema ni mnogo podataka o njegovom radu izuzev o dobro poznatom djelu Ta'līm al-Muta'allim-īarīq at-Ta'-allum (Uputstvo za učenika: Metod učenja). U ovom djelu, traktatu Burhan el-Islam el-Zarnuji govori o uvodu u tajne postizanja znanja. Djelo je prepoznato kao knjiga u kojoj čak i najnapredniji i najiskusniji učitelji pronalaze savjete koje trebaju primijeniti u svom učenju a služi i za stvaranje odgovarajućeg okvira iz oblasti šerijata kao i literatura za one koji proučavaju ovu oblast. Napisana u formatu islamskog obrazovnog djela, knjiga je postala standardno djelo iz području morala koji se široko proučavao u internatima.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Razumijevanje hadisa u knjizi Ta'līm al-Muta'allim-Ṭarīq at-Ta'-allum Burhana el-Islam el-Zarnujia" (PDF). core.ac.uk. Pristupljeno 4. 9. 2019.
  • Huda, Miftachul; Kartanegara, Mulyadhi (April 2015). "Ethical Foundation of Character Education in Indonesia: Reflections on Integration between Ahmad Dahlan and Al-Zarnuji." Persidangan Antarbangsa Tokoh Ulama Melayu Nusantara (PanTUMN 2015). Selangor, Malaysia: Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. doi:10.13140/RG.2.1.5082.1605.
  • Huda, Miftachul; Kartanegara, Mulyadhi (1. 7. 2015). "Islamic Spiritual Character Values of al-Zarnūjī's Taʻlīm al-Mutaʻallim". Mediterranean Journal of Social Sciences. 6 (4): 229. doi:10.5901/mjss.2015.v6n4s2p229.