Bushmaster

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bushmaster
Dutch Bushmaster with remote turret 2008.jpg
Svojstva
Posada 1+9
Dužina 7.18 m
Širina 2.48 m
Visina 2.65 m
Težina 12.4 tona
Oklop i naoružanje
Oklop STANAG 4569
Osnovno naoružanje teški mitraljez 12.7 mm
Pokretljivost
Pogon Caterpillar 3126E 7.2L
246 kW (330 KS)
Brzina na cesti 100 km/h
Snaga/težina 26.4 kW/t
Domet 800 km

Bushmaster je zaštićeno mobilno vozilo ili mobilno vozilo pješadije je borbeno oklopno vozilo na točkovima napravljeno u Australiji. Bushmaster je baziran na dizajnu Irske kompanije Timoney Technology Ltd. pod dogovorenom licencom s Perry Engineering firmom u Adelaidu, Australija. Licenca je prodana, sa dozvolom dobijenom od firme Timoney, tako da je proizvodnju preuzela firma Thales Australia. Nakon što je Bushmaster izabran od strane Australske armije nakon brojnih testiranja 1998. godine, nakon što je ispunio očekivanja bushranger projekta, razvijene su brojne varijante od strane Thales Australia firme u Bendigo. Firma Oshkosh Truck ima ugovor da pruži podršku te da počne proizvoditi vozilo u SAD-u ukoliko amerikanci to narede. Bushmaster je trenutno u službi u Australskoj vojsci, Kraljevskim zračnim snagama Australije, Kraljevskoj holandskoj vojsci i britanskoj armiji.

Opis[uredi | uredi izvor]

Uloga Bushmastera je da obezbjedi oklopni transport, s mogućnošću istovara vojske prije kretanju u akciju. Kako je bushmaster samo lako oklopljeno vozilo, termin mobilno vozilo pješadije razdvaja ga od većih vozila bilo na točkovima ili gusjenicama bolje oklopljenih za prevoz vojske, kao što je ASLAV i M113 koji se koriste u Australskoj vojsci. Bushmaster je zamjenio neke varijante Land Rover Perentie.

Bushmaster je prilagođen operacijama u istočnoj Australiji. Bushmaster ima mogućnost da preveze 9 vojnika i njihovu opremu, kao i gorivo i zalihe za 3 dana, zavisno od varijante vozila. Bushmaster je opremljen klima uređajem i planirano je u budućnosti da ima ugrađen sistem za hlađenje vode za piće, ali još uvijek to nije realizirano zbog troškova proizvodnje. Nakon operativnih žalbi sistem za hlađenje vode je sve izvjesniji.

Verzija Bushmastera za prijevoz trupa je naoružana s jednim prstenom za oružje. Na prednji prsten se može postaviti puškomitraljez u kalibru 5.56mm ili 7.62mm. Dva zadnja otvora imaju mogućnost montiranja puškomitraljeza u kalibru 5.56mm kao što je F89 Minimi.

Bushmaster je dobro zaštićen od mina i pruža visok stepen zaštite od mina, koristeći sistem v-hll monocoque kako bi odbio eksploziju od vozila i trupa. Oklop Bushmastera pruža zaštitu od ličnog oružja do kalibra 7.62mm. Bushmaster se može transportovati zračno s avionima C-130 Hercules, C-17 Globemaster III i helikopterom Mil Mi-26.[1]

Verzije[uredi | uredi izvor]

Trenutno se proizvodi šest verzija za Australsku vojsku i Kraljevske zračne snage Australije. Te verzije su:

  • Verzija za pješadiju
  • Komandna verzija
  • Napadačka verzija
  • Verzija za minobacače
  • Verzija za oružja direktne paljbe
  • Verzija za ambulantne potrebe

Verzija za pješadiju koja se koristi od snage Kraljevskih zračnih snaga Australije orginalno se razlikovalo od varijante koju koristi vojska u tome što posjeduje 10 sjedišta za pješadiju i mjesto za montiranje trećeg oružja. Sad se sve verzije za pješadiju proizvode s deset sjedišta. Firma Thales Australija je proizvela i civilnu verziju vozila namjenjeno vatrogascima nazvano Bushmaster FireKing i vojno vozilo za transport karga nazvano Oklobno borbeno vozilo za podršku. Ova varijanta se trenutno testira za djelatnu vojnu službu i planirano je da u australskoj vojsci zamjeni oko 2,000 vozila i prikolica. Prema australskim izvorima, cijena Bushmastera u 2000. godini je varirala između 562,878 A$ za verziju vozila za pješadiju do cijene od 589,182 A$ za ambulantnu verziju.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]