CERN

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Države članice

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (Francuski: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire), poznata kao CERN, je najveća svjetska laboratorija iz oblasti fizike. Nalazi se u sjeverozapadnom predgrađu Ženeve, francusko-švicarskoj granici.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Osnovana je 1954. godine. Organizacija ima dvadeset evropskih država članica, i trenutno zapošljava otprilike 2600 stalno zaposlenih, kao i oko 7,931 naučnika i inžinjera (koji predstavljaju 580 univerziteta i istraživačkih centara i 80 nacionalnosti).

Funkcija[uredi | uredi izvor]

CERN-ova osnovna funkcija jeste da omogući rad ubrzivača čestica i ostalu infrastrukturu potrebnu za istraživanja fizike visokoenergetskih čestica. Brojni eksperimenti su sačinjeni u CERN-u u okviru međunarodne saradnje. On je također mjesto nastanka World Wide Web-a. Sjedište CERN-a u mjestu Meyrin ima također veliki kompjuterski centar, koji ima veliki kapacitet obrade podataka, prvenstveno za analizu podataka dobivenih u eksperimentima. S obzirom na potrebu da se i drugim naučnicima omogući pristup podacima, centar je i historijski, ali i u sadašnjem vremenu, središte široko rasprostranjene kompjuterske mreže. Kao međunarodno postrojenje, CERN-ove lokacije nisu ni pod švicarskom, ni pod francuskom jurisdikcijom. Države članice su finansirale CERN u 2008. godini sa jednom milijardom švicarskih franaka.

Veliki hadronski sudarač[uredi | uredi izvor]

Najvažniji projekt CERNa je LHC (Veliki hadronski sudarač, eng. Large Hadron Collider) koji je počeo s radom u augustu 2008. godine.

Eksperiment OPERA[uredi | uredi izvor]

Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus (OPERA) je eksperiment kojim se testira fenomen oscilacija neutrina. On koristi CERN Neutrinos to Gran Sasso (CNGS), snop veoma intenzivnih visokoenergetskih muon neutrina proizvedenih u CERN-u.

CERN-ovi istraživači u eksperimentu OPERA izvještavaju da opažanje neutrina koji putuju brže od svjetlosti zahtijeva nezavisnu istragu da bi bilo potvrđeno.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]