Camtasia Studio

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Camtasia
Programer(i) TechSmith
Prvo izdanje 28. 10. 2002.
Stabilna verzija
9.1.1 / 16. 11. 2017.
Operativni sistem Windows 7 SP1 i noviji, macOS 10.10 i noviji
Vrsta Softver za snimanje ekrana i uređivanje snimaka
Licenca Trialware
Veb-sajt techsmith.com/camtasia

Camtasia, ranije Camtasia Studio, jest softver za snimanje ekrana, objavljeni od kompanije TechSmith. Korisnik određuje područje ekrana, prozor koji treba biti snimljen ili cijeli ekran. Ovo se namješta prije nego što snimanje započne. Moguće je snimiti zvuk iz mikrofona ili vaših zvučnika, te vam Camtasia Studio dopušta da postavite snimke vaše web kamere zajedno sa ekranom.

Produkcija sadržaja[uredi | uredi izvor]

Snimanje[uredi | uredi izvor]

Izlagač izvodi sve korake da demonstrira svoje radnje i može da ide iz jedne u drugu aplikaciju bez da prekine snimanje. Izlagač također može da pritisne određenu kombinaciju tipki u bilo koje vrijeme da zaustavi snimanje, nakon čega sofver zaustavi snimanje i snimi ono što je već urađeno po korisnički-definisanim postavkama (kao što je prikazivanje pokazivača miša). Novije verzije Camtasia Studia nude opciju prikazivanja obojenog kruga kada se klikne sa mišem, da bi se bolje ilustrovale radnje izlagača.

Postprodukcija[uredi | uredi izvor]

Nakon što je "prezentacija" snimljena, izlagač je može pregledati, te je skratiti i/ili dodavati određene dijelove (ako je potrebno). Takođe, izlagač može da snimi svoj glas preko zvuka videa, da doda zvučne efekte ili muziku u prezentaciju. Camtasia dopušta snimanje zvuka dok je snimanje ekrana u toku, tako da izlagač može da izvrši naraciju tokom videa koja će se kasnije sačuvati tokom ovog procesa postprodukcije. Međutim, većina izlagača najčešće sačeka da se snimanje završi, nakon čega će snimati samo zvuk sa vlastito napisanog skripta.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Program dozvoljava da se datoteke skladište u vlasničkom formatu, koji je samo čitljiv od strane Camtasia programa; ovaj format omogućuje datoteke manje veličine, čak i za duže prezentacije. Camtasia pored ovoga, dozvoljava i "izvoz" odnosno skladištenje proizvedenih filmova ili prezentacija u široko rasprostranjene formate poput MPEG-2, MPEG-4 (odnosno .avi, .mp4, itd), koji se mogu čak puštati na računarima bez Camtasie instalirane.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]